Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Debtocracy – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: 1-0


Πριν από λίγες ημέρες το ΑΠΘ φιλοξένησε «με τιμές αρχηγού κράτους» το γνωστό «ντοκιμαντέρ». Στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ στο «δικό μας Ηρώδειο», όπως χαρακτηριστικά είπε ένας συνάδελφος. Η πρυτανεία μας φρόντισε με ιδιαίτερη επιμέλεια να ενημερωθεί ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και οι συμπολίτες μας.

Σήμερα το ΑΠΘ φιλοξένησε τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη χωρίς καθόλου τιμές. Ήταν μια διδακτική βραδιά.

Μια λιτή ανακοίνωση του Τμήματος Χημείας ενημέρωνε πριν από λίγες ημέρες ότι ο Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε να απευθυνθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα της πόλης για να αναπτύξει τις ιδέες του σχετικά με την ανάγκη ο Δήμος και το ΑΠΘ να βρουν κοινό βηματισμό, να συνεργαστούν. Ο Δήμαρχος πάντα ρηξικέλευθος απευθύνθηκε για αυτό το σκοπό στο Τμήμα Χημείας του οποίου είναι απόφοιτος (και πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του προδικτατορικά). Δεν έγινε γνωστό αν η επιλογή μιας τόσο «κακής» ημέρας με τους φοιτητές να έχουν όλοι γυρίσει στα σπίτια τους και τα μέλη ΔΕΠ να ετοιμάζονται για τον οβελία ήταν επιθυμία του Δημάρχου ή επιλογή του Τμήματος Χημείας.

Το αποτέλεσμα πάντως ήταν απογοητευτικό. Λίγοι συνάδελφοι, ελάχιστοι φοιτητές και μερικοί απλοί πολίτες (σύνολο 100 άνθρωποι) βρέθηκαν στο εντελώς ακατάλληλο παλιό αμφιθέατρο του Χημείου για να ακούσουν τον Γιάννη Μπουτάρη (αντίθετα με το «ντοκιμαντέρ» που όπως μάθαμε αρμοδίως είχε “ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση”).

Μια άθλια μικροφωνική εγκατάσταση δυσκόλευε ακόμη και την στοιχειώδη παρακολούθηση των λεγομένων. Κανείς δεν είχε φροντίσει για ένα ποτήρι νερό στον εκλεκτό προσκεκλημένο, που όταν το χρειάστηκε απεγνωσμένα μια καλή συνάδελφος φρόντισε να βρει ένα πλαστικό μπουκάλι και ένα πλαστικό ποτήρι. Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι που είχαν την τύχη να σχολιάσουν ως ομιλητές το «ντοκιμαντέρ», εκτός από τις άρτιες ηχητικές εγκαταστάσεις της Αίθουσας Τελετών θα είχαν στη διάθεσή τους και ένα ποτήρι νερό. Η φιλόπονη Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων σίγουρα θα είχε φροντίσει για αυτό. Ίσως να είχε βάλει και μια ανθοδέσμη προς τιμήν του Debtocracy, όπως συνηθίζεται στις επίσημες εκδηλώσεις του ΑΠΘ.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μυλόπουλος αφού φωτογραφήθηκε επανειλημμένα με τον Δήμαρχο διακήρυξε ότι «σήμερα πέφτουν τα τείχη ανάμεσα στην πόλη και το πανεπιστήμιο». Ο Γιάννης Μπουτάρης ανέπτυξε πέντε σημεία που κατά τον ίδιο αποτελούν τα βαρίδια του ελληνικού πανεπιστημίου γεγονός που αντιμετωπίστηκε με έκδηλη αμηχανία τόσο από τις παριστάμενες πρυτανικές αρχές όσο και από μεγάλο μέρος του ακροατηρίου. Από μνήμης παραθέτω επιγραμματικά τα κύρια σημεία της ομιλίας του Δημάρχου.
  1. Επείγουσα ανάγκη να εξοστρακιστεί ο κομματισμός από τα πανεπιστήμια και ιδίως από τη διαδικασία επιλογής πανεπιστημιακών αρχών.
  2. Αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης με την εισαγωγή Συμβουλίων Διοίκησης και μάνατζερ για μια πιο τεχνοκρατική αντιμετώπιση των διαχειριστικών προβλημάτων.
  3. Άσκηση πολιτικής για την προσέλκυση γενναίων χορηγιών από εύπορους απόφοιτους του ΑΠΘ, επιχειρηματίες, μεγάλες εταιρίες κλπ. (ιδιαίτερα για το σημείο αυτό δήλωσε την πλήρη διαθεσιμότητά του να βοηθήσει).
  4. Αποενεχοποίηση της σύνδεσης του πανεπιστημίου με την παραγωγική διαδικασία και την επιχειρηματικότητα.
  5. «Απο-ασυλοποίηση» του πανεπιστημίου υπό την έννοια της αποφυγής της δημιουργίας «ατμόσφαιρας γκέτο».
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του TVX “Σε παρατήρηση από το κοινό (σημ. σύνταξης: δηλαδή του υπογράφοντος), ότι οι απόψεις του «μπορεί να είναι μειοψηφικές σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια», ο κ. Μπουτάρης απάντησε ότι «αυτό δεν έχει καμία σημασία», αλλά «το σημαντικό είναι ότι οι απόψεις υπάρχουν και ότι κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο, ώστε η καλύτερη να προχωρά, η λιγότερο καλύτερη να υποχωρεί κ.τ.λ.».”

Ύστερα ο Πρύτανης κ. Μυλόπουλος ανέθεσε σε έναν συνάδελφο υπεύθυνο της "επιτροπής του ΑΠΘ για τη σύνδεσή του με την πόλη" να μιλήσει για το έργο της επιτροπής. Ο καλός συνάδελφος αντ’ αυτού ανέπτυξε μια σειρά από λόγους για τους οποίους είναι αντίθετος με τις απόψεις του Δημάρχου, απορρίπτοντας κυρίως το ζήτημα της επιχειρηματικότητας και της σύνδεσης του ΑΠΘ με τις παραγωγικές δυνάμεις.

Δεν γνωρίζω με ποια συναισθήματα έφυγε ο Δήμαρχος από τη σεμνή τελετή. Εγώ πάντως έφυγα με μια βαθιά απογοήτευση για τον τρόπο που διάλεξε το ΑΠΘ να φιλοξενήσει τον Γιάννη Μπουτάρη σε αντίθεση με την γαλαντόμο φιλοξενία του debtocracy. Αύριο τα δελτία τύπου θα αναφέρουν ότι «τα τείχη ανάμεσα στην πόλη και το ΑΠΘ επιτέλους έπεσαν».

Ήταν μια διδακτική βραδιά. Debtocracy - Γιάννης Μπουτάρης 1-0…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου