Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Κριτική Μπουτάρη για τον κομματισμό στα πανεπιστήμια

από το "tvxs"

"Η κομματικοποίηση των Πανεπιστημίων είναι ο Μουμπάρακ που έχει καθήσει στο σβέρκο της σπουδάζουσας νεολαίας"

Σε ομιλία του το βράδυ της Τρίτης σε ακαδημαϊκό και φοιτητικό ακροατήριο στο αμφιθέατρο του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, του οποίου είναι παλιός απόφοιτος, ο κ. Μπουτάρης πρότεινε «την αποβολή των κομματικών παρατάξεων των φοιτητικών νεολαιών από τη μέθοδο επιλογής, όποια και να είναι αυτή, των διοικητικών αρχών των τμημάτων, σχολών και πανεπιστημίων της χώρας», τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή «βλάπτει την ιερή σχέση διδάσκοντος και διδασκομένου» και ότι «δεν επιδέχεται βελτιώσεις και απλά πρέπει να καταργηθεί».

«Η κομματικοποίηση του πανεπιστημίου είναι ο Μουμπάρακ, που έχει καθίσει στο σβέρκο της σπουδάζουσας νεολαίας μας. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να τον ξεφορτωθείτε», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ακόμη ότι εκτός από «αποκομματικοποίηση» πρέπει η πανεπιστημιακή διακυβέρνηση να διεκδικήσει και την «απο-ασυλοποίηση» του πανεπιστημίου, υπό την έννοια της αποφυγής της δημιουργίας «ατμόσφαιρας γκέτο» και του δημιουργικού ανοίγματος του πανεπιστημίου και των υπαίθριων χώρων του στην κοινωνία και την πόλη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε την ανάγκη τεχνοκρατικής διαχείρισης των πανεπιστημίων και την σύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία. Υπογράμμισε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρέπει να συνδεθεί οργανικά ακόμη περισσότερο με την πόλη και ότι πέραν της κρατικής και ευρωπαϊκής ενίσχυσής του, σε συνεργασία και με το δήμο, να επιδιώξει την αξιοποίηση κληροδοτημάτων και αναζήτηση χορηγιών, ακόμη και από ιδιώτες, επιχειρηματίες, παλιούς αποφοίτους, ή ευκατάστατους πολίτες προς όφελος της περαιτέρω αναβαθμισμένης εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας του.

Σε παρατήρηση από το κοινό, ότι οι απόψεις του «μπορεί να είναι μειοψηφικές σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια», ο κ. Μπουτάρης απάντησε ότι «αυτό δεν έχει καμία σημασία», αλλά «το σημαντικό είναι ότι οι απόψεις υπάρχουν και ότι κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο, ώστε η καλύτερη να προχωρά, η λιγότερο καλύτερη να υποχωρεί κ.τ.λ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου