Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Τα ράσα κάνουν τον παπά στη Μύκονο

...αλλά στοιχίζουν λίγο ακριβά

του Μάρκου Σαρακίνη

Ενώ ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους παραμένει για την ελληνική κοινωνία ένα μαξιμαλιστικό αίτημα, ο εναγκαλισμός τους αντίθετα φτάνει μέχρι το σημείο μια δημοτική αρχή να βάζει τα έξοδα για την ένδυση ενός μητροπολίτη.

Με επιστολή του στο δήμαρχο Μυκόνου, ο πρωθιερέας του μητροπολιτικού ναού της Μυκόνου, ζήτησε να τιμήσει ο δήμος το μητροπολίτη του, Δωρόθεο. Μάλιστα είχε και έτοιμη την πρόταση για την αγορά λαμπρής αρχιερατικής στολής, κοστολογημένη στο «ευτελές» ποσό των 10χιλιάδων ευρώ.

Τελικά, κατά πλειοψηφία (14 υπέρ, 7 κατά) το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να συνδράμει στην ενδυμασία του μητροπολίτη.

Ύστερα από τις διαφωνίες δημοτικών συμβούλων, που ανέδειξαν το θέμα κι έκαναν λόγο για πρόκληση σε εποχή κρίσης, όπως η δημοτική σύμβουλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, αλλά και έπειτα από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ο δήμαρχος Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας αναδιπλώθηκε.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως ο μητροπολίτης αρνήθηκε την προσφορά, αρκούμενος στην αγάπη του κόσμου. Ίσως να είχε προηγηθεί παρέμβαση του -κατά γενική ομολογία σεμνού- αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ποια φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ποια φιλανθρωπική αποστολή της Εκκλησίας; Ποιος είπε αλήθεια, ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον ένα;

Εδώ το κράτος ήταν έτοιμο να δώσει αυτό το δεύτερο χιτώνα και μάλιστα στην προνομιακή τιμή των 10 χιλιάδων ευρώ.

(από τη "LifO")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου