Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

«CDS και Παπανδρέου» - Μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα στο ρεπορτάζ της «Ε»

Με σημερινό (11/07) πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου υπό τον τίτλο «CDS και Παπανδρέου», η «Ελευθεροτυπία» αποκαλύπτει τη σχέση του Ανδρίκου Παπανδρέου, αδερφού του Πρωθυπουργού, με την επενδυτική εταιρεία Unigestion, η οποία σύμφωνα με τον υπέρτιτλο του ρεπορτάζ «διαχειρίζεται κεφάλαια κατά της Ελλάδας».

Την είδηση βέβαια την πρωτοδιάβασα στο news247, υπό τον πηχαίο –και σαφώς πιο πιασάρικο- τίτλο: «"Έπαιζε" με CDS ο Αντρίκος Παπανδρέου». Και φυσικά μια τέτοια αποκάλυψη έχει αναπαραχθεί δεόντως σε πληθώρα ειδησεογραφικών και μη blogs, με την αναμενόμενη απλουστευτική κοπτοραπτική του πρωτότυπου ρεπορτάζ, την τερατολογική μεγέθυνση των «στοιχείων» της έρευνας, και –πάνω απ’όλα- αντίστοιχους πιασάρικους τίτλους. Η αναμετάδοση των αναρτήσεων και ο σχολιασμός τους ως «απόδειξη εσχάτης προδοσίας» της οικογένειας Παπανδρέου, δίνουν και παίρνουν.

Τι "αποκάλυψε" λοιπόν η «Ελευθεροτυπία»; Δύο είναι τα στοιχεία-"πυλώνες" του ρεπορτάζ:
  • Ο Αντρίκος Παπανδρέου ήταν "υψηλόβαθμο στέλεχος" της Unigestion
  • η Unigestion διαχειρίζεται CDS κατά της Ελλάδας
To βολικό συμπέρασμα λοιπόν που κατέκλυσε σήμερα το διαδίκτυο: «ο Ανδρίκος Παπανδρέου συμμετείχε σε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας».

Το ρεπορτάζ της «Ε» είναι βέβαια αρκετά προσεκτικά γραμμένο ώστε να μην κάνει ευθεώς τον ισχυρισμό αυτό, αλλά αφήνει υπόνοιες και ερωτηματικά να αιωρούνται, κάνοντας αναφορά στις γνωστές καταγγελίες του Π. Καμμένου (για τις οποίες ο Α. Παπανδρέου έχει ηδη διαμηνύσει ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη), αλλά και σε ανάλογα δημοσιεύματα του “antinews” και του “Olympia”.

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Ποιο το είδος της συνεργασίας του Α. Παπανδρέου με την Unigestion; Εμπλέκεται η δεύτερη σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες εις βάρος της Ελλάδας; Διαβάζοντας προσεκτικά το ρεπορτάζ της «Ε» και αναλύοντας κριτικά τα στοιχεία τα οποία επικαλείται, φαίνεται ότι τα τελικά συμπεράσματα του ρεπορτάζ και οι υπόνοιες που αφήνει να αιωρούνται είναι παντελώς αυθαίρετα.

Ποια η σχέση του Α. Παπανδρέου με τη Unigestion;

Καταρχήν, τη "δυσεύρετη" παρουσίαση της Unigestion –όπως αναφέρει σχεδόν συνωμοσιολογικά το άρθρο της «Ε»- την ανακάλυψα μέσα σε τρία δευτερόλεπτα με απλή αναζήτηση του τίτλου της στο Google, πάνω-πάνω μάλιστα: "Environmental Sustainability - The Private Equity Edge". Εδώ, για όσους ενδιαφέρονται.

Τι είναι λοιπόν η περίφημη αυτή παρουσίαση; Με ημερομηνία Μαρτίου 2009, αφορά μια επενδυτική πρόταση της Unigestion σε funds και εταιρείες περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής εξοικονόμησης. Στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού (Strategic Committee) για τη συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση περιβαλλοντικής αειφορίας εμφανίζεται πράγματι ο A. Παπανδρεου και κάποιος Bertrand Piccard. Ποιος είναι ο Bertrand Piccard; Επιστήμονας, εξερευνητής και πρέσβης Καλής Θέλησης του ΟΗΕ  για θέματα ηλιακής ενέργειας. Εδώ, το ενδιαφέρον βιογραφικό του.

Διαβάζοντας την παρουσίαση γίνεται προφανές ότι ο Β. Piccard και ο Α. Παπανδρέου είναι εξωτερικοί συνεργάτες-σύμβουλοι και όχι στελέχη της Unigestion: "Strategic Committee to complement in-house expertise" αναφέρει η έκθεση («η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού συμπληρώνει την εσωτερική τεχνογνωσία της εταιρείας»).

Στο δε οργανόγραμμα της εταιρείας το οποίο επικαλείται η «Ε» ότι αποδεικνύει την περίοπτη θέση της επιτροπής «πάνω από όλους τους άλλους», η Επιτροπή εμφανίζεται με οριζόντια γραμμή σε σχέση με τη διοίκηση της εταιρείας, ενδεικτικό του συμβουλευτικού της ρόλου και όχι τη σχέση διοικητικής εξάρτησης ή ιεραρχίας.

Πέραν του ρεπορτάζ της «Ε», περισσότερα για την επενδυτική αυτή πρόταση μαθαίνουμε στο από 08/06 Δελτίο Τύπου της Unigestion. Εκεί διαβάζουμε, ότι η Unigestion σε συνεργασία με το “Ethos” (Ελβετικό ίδρυμα για την Αειφόρο Ανάπτυξη) και την “Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού” που αποτελείται από "ειδικούς της περιβαλλοντικής αειφορίας" (Παπανδρέου, Piccard, Iacono και Biedermann) δημιούργησαν το συγκεκριμένο fund επενδύσεων σε τομείς περιβαλλοντικής αειφορίας. 

Το μόνο λοιπόν που αποδεικνύεται από τα παραπάνω, είναι ότι ο Α. Παπανδρέου όντως είχε κάποιου είδους συνεργασία με τη Unigestion, στα πλαίσια μιας συμβουλευτικής Επιτροπής για ένα fund επενδύσεων σε εταιρείες περιβαλλοντικής αειφορίας, προφανώς με βάση την ιδιότητά του ως καθηγητής οικονομίας του Περιβάλλοντος, αλλά και της σχετικής ενασχόλησης του σε θέματα Πράσινης Ανάπτυξης (θυμίζουμε ότι είναι Πρόεδρος της ΜΚΟ «Institute for Climate and Energy Security»).

Που έγκειται λοιπόν το έγκλημα; Μήπως επειδή τάχα η Unigestion εμπλέκεται σε «κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας»; Φευ, τα "στοιχεία" που επικαλείται η «Ε» στο δεύτερο σκέλος του ρεπορτάζ, είναι το λιγότερο απογοητευτικά, για να μην πω αστεία.

Η "ανθελληνική" δραστηριότητα της Unigestion

Το άρθρο της «Ε» επικαλείται ένα ενημερωτικό newsletter του Νοεμβρίου 2010, με το οποίο η Unigestion –σύμφωνα πάντα με το άρθρο- «δίνει συμβουλές και προτείνει CDS». Το ρεπορτάζ αναπαράγει μάλιστα και σχετικό πίνακα-γράφημα, με το οποίο η Unigestion «περιγράφει φόρα παρτίδα τις αποδόσεις των CDS, όπου δεσπόζουν τα ελληνικά CDS που χτυπούν υψηλές αποδόσεις».

Το επίμαχο newsletter είναι ευτυχώς άμεσα προσβάσιμο στο site της Unigestion, εδώ. Mε την πρώτη ανάγνωση γίνεται προφανές ότι ο πίνακας με τις τιμές των CDS που απλά συνοδεύει ένα από τα άρθρα του newsletter –και επικαλείται ως στοιχείο η "Ε"- έχει ως πηγή του το “Bloomberg”, τον γνωστό διεθνή οίκο πληροφόρησης για χρηματοοικονομικά θέματα. Το ενημερωτικό σημείωμα επικαλείται το συγκεκριμένο πίνακα λέγοντας σε γενικές γραμμές ότι «μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ακόμα και επενδύσεις που μέχρι πρότινος θεωρούνταν "χαμηλού ρίσκου", όπως τα κρατικά ομόλογα, είναι πλέον επίφοβες (βλ. σχετικό Πίνακα CDS)»
Και αυτή είναι η μοναδική αναφορά του σημειώματος στα διαβόητα CDS!

Στη συνέχεια του σημειώματός της, η Unigestion απλά αναλύει τα εργαλεία που χρησιμοποιεί στις επενδυτικές της αποφάσεις σε διάφορες εταιρείες και κλάδους ώστε να συνυπολογίσει το ενδεχόμενο ρίσκο της επένδυσης, λόγω της αυξημένης επισφάλειας των αντίστοιχων κρατικών ομολόγων στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η κάθε εταιρεία.

Το συγκεκριμένο ενημερωτικό σημείωμα δεν κάνει λοιπόν καμία απολύτως αναφορά στην Ελλάδα, ούτε διαφημίζει πώληση CDS, ούτε οποιαδήποτε επένδυση σε τέτοιου είδους χρηματοοικονομικά προϊόντα!

Μια απλή χρηματοοικονομική ανάλυση λοιπόν, κι ένας πίνακας τιμών CDS, που θα μπορούσε να έχει εμφανιστεί σε οποιαδήποτε οικονομική εφημερίδα ή σε newsletter οποιουδήποτε επενδυτικού οίκου, χρησιμοποιείται από την «Ε» για την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι η Unigestion «διαχειρίζεται κεφάλαια κατά της Ελλάδας», με σαφή στόχο τη δαιμονοποίηση της εν λόγω εταιρείας.  Έχοντας εν τω μεταξύ στοχοποιήσει τον Α. Παπανδρέου λόγω της συνεργασίας του με αυτήν, ολοκληρώνει το άρθρο τη δημοσιογραφική του "ακροβασία" με τον υπέρτιτλο «ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ».

Μισές αλήθειες λοιπόν στο ρεπορτάζ της «Ε», οι οποίες σε συνδυασμό με τα αυθαίρετα συμπεράσματα δημιουργούν ολόκληρα ψέματα–βέλη στη φαρέτρα πλείστων καλοθελητών-προπαγανδιστών που δηλητηριάζουν καθημερινά το δημόσιο διάλογο. Αν δε σεβόμουνα την ιστορία της "Ελευθεροτυπίας", κάλλιστα θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τα παραπάνω όχι σαν απλή "δημοσιογραφική ακροβασία", αλλά σαν δημοσιογραφική αλητεία...

(reason-gr

5 σχόλια:

  1. Η Πατσαβουροτυπία ήταν η μόνη φυλλάδα στην οποία "επέλεγαν" να στείλουν τα παραληρήματά τους οι φονιάδες της 17Ν. Το ξεχάσαμε κιόλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχωρείστε τη Μάνια ήταν μεθυσμένη και της ξέφυγε.Πάντως σ΄ευχαριστώ για την ενημέρωση reason.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου θυμίζει αυτό που κάναμε στο σχολείο στη γλώσσα...

    ο αστυνομικός είναι όργανο,
    το μπουζούκι είναι όργανό,
    άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι....

    έλεος...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να είναι η Ελευθεροτυπία μπουζούκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μεταβατική ιδιότητα ως μέθοδος συλλογισμού απαντάται στους δημαγωγούς που αλιεύουν οπαδούς σαν είναι ψάρια...
    Κάκκαβος Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή