Κυριακή 15 Μαΐου 2011

"Thessaloniki Re-urban" - Νέοι που ονειρεύονται

από το "thess.gr"

(click στην εικόνα για την πλήρη πρόταση)

 Σήμερα, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο (12 το μεσημέρι), μια μέρα από το πογκρόμ κατά των μεταναστών στην Αθήνα, δυο μέρες από τον άγριο ξυλοδαρμό διαδηλωτή από την αστυνομία και την δολοφονία χωρίς λόγο μετανάστη στην Αθήνα και τρεις μέρες από την δολοφονία ενός πατέρα για μια κάμερα, πάλι στην Αθήνα, μια ομάδα νέων ανθρώπων που το μόνο κοινό τους είναι η συμμετοχή σε ένα φόρουμ για ανθρώπους που αγαπούν τα ψηλά κτίρια, θα παραδώσει σε εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης μια πρόταση για μια “Πόλη αλλιώς”, μια πόλη όπως αυτοί την φαντάζονται.



Η ιστορία είναι πολύ απλή και χωρίς τίποτα απολύτως από πίσω. Στις 30/4 ήρθε ένα mail στο thess :
Καλημέρα είμαστε μια ομάδα νέων από την Θεσσαλονίκη, παρακολουθούμε  συχνά το site σας και έχουμε παρατηρήσει ότι και εσείς ασχολείστε με τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση φτιάξαμε ένα αρχείο με προτάσεις για την Θεσσαλονίκη και με αφορμή την πρωτοβουλία του δήμου ότι θέλει να ’’ακούσει’’ τους δημότες, καθώς επίσης με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης άλλα και την υποψηφιότητα της Θεσσαλονικάς ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Νεολαίας, σκοπεύουμε να στείλουμε τις προτάσεις μας στον κ. Μπουτάρη και στον Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού κ. Κουράκη. Το αρχείο με τις προτάσεις  έχει τίτλο Thessaloniki Re-urban, σας επισυνάπτουμε το αρχείο σε μορφή pdf ώστε να μας πείτε και εσείς την γνώμη σας και τις παρατηρήσεις σας, φυσικά αν θέλετε μπορείτε  να δημοσιεύσετε και μερικές προτάσεις για να δούμε και την γνώμη του κόσμου. Ευχαριστώ προκαταβολικά,
Δημήτρης, Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία

 
Το πρώτο που κάναμε ήταν να κανονίσουμε μια συνάντηση με τα παιδιά κυρίως για να μιλήσει μαζί τους ο Θοδωρής που είναι και ο μόνος σχετικός λόγω επαγγέλματος. Βρεθήκαμε με τον Δημήτρη και τον Κώστα και συζητήσαμε την πρότασή τους. Αν και πολλά σημεία έχουν ειπωθεί από άλλους ειδικούς του χώρου, δεν μπορέσαμε να μην θαυμάσουμε την διάθεσή τους να ασχοληθούν με του τι είδους πόλη θα θέλανε να έχουνε, το πως θα τους άρεσε να μετεξελιχθεί αυτή η μίζερη πόλη με τις στρατιές των ανέργων και με ταγούς της πολιτικής που νοιάζονται για το φαίνεσθαι και αγνοούν την ουσία.



Ακόμα και εγώ που δεν φημίζομαι για την αισιοδοξία μου, δεν μπόρεσα να μην εκτιμήσω την διάθεσή τους. Δεν έχει σημασία αν αυτά που προτείνουν είναι εφικτά ή όχι, δεν έχει σημασία αν είναι τεχνικά άρτια, αυτό που έχει σημασία είναι το ότι προτείνουν κάτι, ζητάνε κάτι και περιμένουν, ίσως μάταια, να αλλάξει κάτι.

Η πρότασή τους που μπορείτε να την βρείτε ολόκληρη εδώ, ήταν να δοθεί στον Δήμαρχο της πόλης, για κάποιο λόγο δεν θα μπορέσουν οπότε θα προσπαθήσουν να την δώσουν στον Αντιδήμαρχο τον κ. Κουράκη. Δεν ξέρω ακόμα ποιος θα την παραλάβει, μια και το Thess σεβόμενο την επιθυμία των παιδιών, δεν προβάλλει κανέναν ειδικά, γι’ αυτό και αναφέρουμε με το μικρό τους όνομα αυτούς που γνωρίσαμε. Η ουσία, κατά τους ίδιους, είναι η πρόταση και όχι τα πρόσωπα και αυτό μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Καλή επιτυχία.

Οι φωτογραφίες είναι από την πρόταση των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου