Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Stephen Hawking: "Ο Παράδεισος είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι"

από τη "Lifo"

“Ο εγκέφαλος είναι ένας υπολογιστής. 
Δεν υπάρχει μετά θάνατο ζωή για χαλασμένα κομπιούτερ”

Η πεποίθηση ότι ο ουρανός ή η μετά θάνατον ζωή, μας περιμένει είναι ένα "παραμύθι" για αυτούς που φοβούνται το θάνατο, δηλώνει ο αστροφυσικός Stephen Hawking σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian. Ο επιστήμονας που στα 21 του διαγνώστηκε με νευρομυϊκή διαταραχή και από τότε παραμένει καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι, δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τη στιγμή που ο εγκέφαλος σβήνει. 

Η ανίατη ασθένεια από την οποία πάσχει και που σύμφωνα με τους γιατρούς θα τον σκότωνε λίγα μόλις χρόνια μετά την εκδήλωση της, τον οδήγησε όπως κατά καιρούς έχει πει, να απολαμβάνει περισσότερο τη ζωή παρά το γκρίζο σύννεφο που κρέμεται πάνω από το μέλλον του. 

"Έχω ζήσει με την προοπτική ενός πρόωρου θανάτου για τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι το θάνατο, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω πολλά πράγματα να κάνω ακόμα» λέει. Όταν ρωτήθηκε πως πρέπει να ζούμε απάντησε: “Πρέπει να αναζητούμε τη μεγαλύτερη αξία στις δραστηριότητες μας”. 

Ο Hawking που τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε υποστηρίξει ότι το σύμπαν δεν δημιουργήθηκε από το Θεό, έρχεται τώρα να δώσει το τελικό χτύπημα στις θρησκείες που “επενδύουν”, πάνω στο αναπόφευκτο. «Θεωρώ τον εγκέφαλο σαν έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί, όταν τα διάφορα μέρη του χαλάσουν. Δεν υπάρχει μεταθανάτια ζωή για χαλασμένα κομπιούτερ. Αυτά είναι παραμύθια για όσους φοβούνται το σκοτάδι" λέει.

Ο Hawking θα λάβει αύριο μέρος στο συνέδριο της Google “Zeitgeist” στο Λονδίνο, όπου θα αντιμετωπίσει το ερώτημα: «Γιατί είμαστε εδώ". Στην ομιλία, θα υποστηρίξει ότι μικροσκοπικές κβαντικές διακυμάνσεις στο πολύ πρώιμο σύμπαν έγιναν οι “σπόροι” από τους οποίους προέκυψαν οι γαλαξίες, τα αστέρια, και τελικά η ανθρώπινη ζωή . 

«Η επιστήμη υποστηρίζει ότι τα πολλά διαφορετικά είδη του σύμπαντος έχουν δημιουργηθεί αυθόρμητα από το τίποτα. Είναι θέμα τύχης που υπάρχουμε», είπε στον Guardian. Η ομιλία του θα επικεντρωθεί στην θεωρία Μ που απαιτεί ένα σύμπαν 11 διαστάσεων, αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη των οποίων μπορεί να προέλθουν από το πείραμα του Cern.

Οι απόψεις του Hawking, για το σύντομο της ύπαρξης αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση θρησκευτικών ηγετών αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά. Το 2010 με το βιβλίο του “Το Μεγάλο Σχέδιο” προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών με το επιχείρημα του, ότι δεν χρειάζεται κάποια Θεία Δύναμη για να δημιουργηθεί το Σύμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου