Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Οι Ισπανοί χλευάζουν τους κοιμισμένους Έλληνες" - ο νέος αστικός μας μύθος;

του Λεωνίδα Χατζηδάκη

H "είδηση" που συντάραξε χθες την ελληνική blog-όσφαιρα μας ενημέρωνε ότι οι Ισπανοί συγκεντρωμένοι στην Puerta del Sol χλεύασαν την "απάθεια" των Ελλήνων, με το σύνθημα "κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες". 

Ο πρωτοφανής αυτός χλευασμός των συντρόφων Ισπανών "αγανακτισμένων" έθιξε τόσο καίρια το εθνικό φιλότιμο του αγωνιστή ελληνικού λαού, ώστε η ιστορία αυτή να διαδοθεί και να αναπαραχθεί -εν ριπή οφθαλμού - σε χιλιάδες sites ανά την επικράτεια. Και φυσικά έγινε σημαία όλων όσων μας προτρέπουν να "ξυπνήσουμε" και να διαψεύσουμε τους κακεντρεχείς Ισπανούς, ακολουθώντας μαζικά το "επαναστατικό" παράδειγμα τους.

Το συγκεκριμένο σύνθημα ακούγεται τόσο χαιρέκακο και τόσο "άκυρο" να προέρχεται από έναν συμπάσχοντα λαό του Ευρωπαϊκού νότου όπως οι Ισπανοί, που αποζητούσα να το ακούσω, να το δω, να το διαβάσω με τα μάτια μου για να το πιστέψω... Θα μου πείτε: "μα είδες ανaρτημένη την είδηση σε δεκάδες τοίχους στους Facebook και σε άλλα τόσα blogs, το είπε και στο Ράδιο Αρβύλα!". 

Σύμφωνοι, αλλά ο Νο.1 κανόνας της έγκυρης ενημέρωσης στο διαδίκτυο (και όχι μόνο!) είναι: "Μην συγχέεις την τυφλή αναπαραγωγή μιας πληροφορίας με τη διασταύρωση της". Μία μπαρούφα, ακόμα και αν αναπαραχθεί από 1000 μέσα, πάλι μία πηγή θα έχει: το  πληκτρολόγιο του αρχικού μπαρουφολόγου! (βλέπε λαμαρινάς και χρεοκοπία της Ελλάδας την 25η Μαρτίου...)

Μία απλή αναζήτηση στο Google της φράσης «κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες» επιστρέφει 24.000 αποτελέσματα! (ήξερες ότι υπάρχουν τόσα blogs;;;) με πανομοιότυπες αναρτήσεις της είδησης, από το έγκυρο "Σιγά τα Λάχανα" μέχρι τον φιλαλήθη "Τσοπάνο της Αράχωβας".

Η -αρχικά κατά γράμμα- αναπαραγωγή της viral ιστορίας αποκτάει σε διάφορα blogs και τις σχετικές παραλλαγές-μεγεθύνσεις, δια της μεθόδου του σπασμένου τηλεφώνου: 

"Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες...   

             ...ήταν ένα από τα συνθήματα που κυκλοφορούσε στην Πουέρτα δελ Σολ" 
            
            ...ήταν το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης της Δευτέρας" 

            ...με μια φωνή φωνάζουν όλοι οι Ισπανοί"

Κάποια blogs επισυνάπτουν και τη λέξη (vid) στον τίτλο του άρθρου, το οποίο συνοδεύουν με διάφορα video από τις διαδηλώσεις των Ισπανών, τα οποία όμως δεν περιέχουν πουθενά το σχετικό σύνθημα.

Κάποια blogs ανεβάζουν και απόσπασμα από το δελτίου του ALPHA με σχετικό "ρεπορτάζ", το οποίο όμως απλά αναπαράγει αυτούσια την "είδηση" των blogs, με video από τις διαδηλώσεις, τα οποία επίσης δεν περιέχουν πουθενά το σύνθημα αυτό. Το συγκεκριμένο "ρεπορτάζ" από το δελτίο του ALPHA μεταδόθηκε και από το "Ράδιο Αρβύλα" πολλαπλασιάζοντας ασφαλώς τη δημοφιλία και την "εγκυρότητα" της "είδησης".

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και αναζητήσεις, δεν ανευρέθη ούτε video, ούτε ηχητικό, ούτε φωτογραφία, ούτε πρωτότυπη πηγή, ούτε κάποια ανάρτηση της είδησης σε ισπανικό ή διεθνές μέσο ενημέρωσης.

Είναι λοιπόν η "είδηση" αυτή ο νέος αστικός μας μύθος (urban legend); Θα ξεπεράσει άραγε σε δημοφιλία και την περιβόητη "δήλωση" Kissinger περί αφανισμού των Ελλήνων;

Υ.Γ.  Και μη ρωτήσει κανείς: "Τι; δεν το είπε αυτό ο Kissinger;;; μα το γράφει και στην ιδρυτική διακήρυξη της Σπίθας!!!"

50 σχόλια:

  1. Ν'ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ!

    ΙΣΩς ΟΜΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟς Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΙΣ ΚΑΘΩΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο τα hoaxes που κυκλοφορουσαν μεσω email στις αρχες του διαδικτυου για νεογεννητα με καρκινο και πακτωλους χρηματων που μας περιμεναν σε κάποια τράπεζα της Νιγηρίας έως το "χλευασμό των Ελληνων απο τους Ισπανούς", το συμπερασμα είναι θλιβερό: ακόμη δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε το internet...

    ΥΓ: Μπράβο για το άρθρο. Μακάρι να βλέπαμε να "κυκλοφορούν" περισσότερα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιας και η σύγχρονη κοινωνία μας έχει γεμίσει μύθους, τουλάχιστον ο συγκεκριμένος μύθος λειτουργεί θετικά. Μας κάνει να ντραπούμε και να κάνουμε μια αυτοκριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θετικά λειτουργεί ο μύθος? από πού κι ως πού? τί ακριβώς προσφέρει πέρα από μια κοντόφθαλμη και υποκινούμενη αγανάκτηση? τράβα λοιπόν στο Σύνταγμα "με το ζόρι αγανακτισμένε" και κάνε την αυτοκριτική σου και έλα να μας πεις πού κατέληξες... πρόβατα όλοι..
    συγχαρητήρια για το άρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο που πρώτα ξεκίνησε η παρότρυνση για τη συγκέντρωση και μετά έγινε η διασπορά της είδησης σχετικά με το σύνθημα των Ισπανών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στην φυλή των ινδιάνων Άπαχο έχει πέσει τρελή θλίψη γιατί πέθανε ο γερο-σαμάνος που προέβλεπε άριστα τον καιρό. τι να κάνουν κι αυτοί, βάζουν διάδοχό του έναν πιτσιρικά που μια φορά είχε δει μαστουρωμένος το πνεύμα του Μανιτού.

    5-6 μέρες αργότερα έχει πλησιάσει ο καιρός της σποράς και ρωτάνε τον νέο σαμάνο "τι καιρό θα κάνει τις επόμενες μέρες;"

    αυτός, που μόνο ασπιρίνες ήξερε να τρίβει λέει "θα μιλήσω σήμερα το βράδυ με τα πνεύματα κι αύριο το πρωί θα σας πω". φεύγει λοιπόν, μπαίνει στην σκηνή του και ανάβει την τηλεόραση που είχε κρυμμένη πίσω από το κιλίμι. βάζει τον καιρό και ακούει τον μετεωρολόγο να λέει ότι πιθανόν να έχουμε ασθενείς βροχοπτώσεις.

    την άλλη μέρα βγαίνει από τη σκηνή και ανακοινώνει ότι μάλλον θα βρέξει. χαρά οι ινδιάνοι - πιάνουν να σπέρνουν και να μαζεύουν ξύλα.

    2-3 μέρες αργότερα όμως δεν έχει πέσει ούτε σταγόνα. ρωτάνε ξανά τον νέο σαμάνο τι καιρό θα κάνει κι αυτός απαντά πάλι ότι θα ξέρει το επόμενο πρωί. τηλεόραση πάλι, καιρός, ο μετεωρολόγος λέει ότι αναμένουμε δυνατές βροχές.

    την επόμενη μέρα, βγαίνει ο μάστορας και ανακοινώνει ότι αφού δεν έβρεξε ακόμη, τώρα θα περιμένουμε καταιγίδα. πανικός οι ινδιάνοι, χώνονται όλοι να μαζεύουν ξύλα για την φωτιά.

    2-3 μέρες μετά, ούτε σταγόνα από τον ουρανό! την πέφτει ο κόσμος στον σαμάνο σε φάση "τι λαμόγιο είσαι εσύ που σε ταΐζουμε και σε ποτίζουμε και ούτε τον καιρό δεν ξέρεις να λες". αυτός φοβάται ότι θα χάσει την βολή του, σκέφτεται τι διάλο να κάνει και έτσι αποφασίζει να κατέβει στην πόλη να ρωτήσει τον μετεωρολόγο.

    δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει, φτάνει με τα πολλά στο κτίριο του καναλιού. ρωτάει, βρίσκει τον μαν, τον πιάνει από τον γιακά, τον κουνάει και τον ρωτάει "ρε κάθαρμα, εδώ και τόσες μέρες λες ότι θα βρέξει και δεν έχει ρίξει σταγόνα, τι γίνεται;;;"

    και ο μετεωρολόγος του απαντάει "ρε φίλε, τι θες να πω και εγώ; δεν βλέπεις τόσες μέρες τους ινδιάνους στο βουνό που μαζεύουν ξύλα;;;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιθανότατα να έχεις δίκιο, πράγματι δεν αναφέρεται πουθενά σε κάποιο Ισπανικό μέσο το συγκεκριμένο σύνθημα.
    Ωστόσο αυτό δεν καθιστά άκυρες τις κινητοποιήσεις και όπως προείπαν κάποιοι ανώνυμοι, αν αυτό χρειαζόμαστε σαν Έλληνες (ένα ψέμα) για να κάνουμε την αυτοκριτική μας, αφού δεν μας πιάνουν ούτε η καζούρα των Αμερικανών (Steven Colbert), ούτε οι ύβρεις των Γερμανών (Stern, Focus), ούτε το γεγονός πως η πλειοψηφία της Ευρώπης μας θεωρεί λαμόγια, τεμπέληδες, βολεψάκιδες και ανάξιους, αφού δεν μας πιάνει το γεγονός ότι τα παιδιά μας ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ, τότε καλώς! Έχουμε φάει άλλα ψέματα, μεγαλύτερα που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε. Ψέματα όπως το "Λεφτά υπάρχουν!", όπως το "Θα σε βολέψω!", όπως το "Θέλουμε ένα σχολείο ουσιαστικό", όπως το "Δεν θα θίξουμε τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα" και χιλιάδες άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλλον έχεις δίκιο, αλλά πιστεύω ότι αυτός ο μύθος ήταν απλά, ένα ακόμα λιθαράκι στον τοίχο των προβλημάτων που μας έχουν φτάσει στην απελπισία.

    Όσο για σένα Stel, πρόβατα είναι όσοι πάνε και ψηφίζουν τα ίδια κόμματα και τους γλύφουν από τις σχολές με τις παρατάξεις, όχι όσοι αποφάσισαν να κατέβουν στο ξεκάρφωτο τάδε μέρα τάδε ώρα τάδε μέρος.
    Δεν είναι αυτό υποκινούμενο, όλοι ξέρουμε τι είναι υποκινούμενο σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τα βλέπουμε.

    Αν θεωρείς ότι ήμαστε πρόβατα εμείς που διαλέγουμε σήμερα στις 6 να κατέβουμε να δείξουμε ότι ήμαστε πολλοί και αγανακτισμένοι, ίσως τότε να αναρωτηθείς, εσύ τι είσαι τελικά.
    Δε στο λέω ειρωνικά, ούτε προτρέχω σε κάποια απάντηση, δικό σου θέμα, δικιά σου και η απάντηση.

    Εγώ δεν έχω κατέβει ποτέ ξανά σε πορεία, αλλά χθες ήμουν στο σουπερ μάρκετ και δεν ήξερα τι να αγοράσω με τα λιγοστά λεφτά μου για να φάω, και μόλις διάβασα ότι θα πάνε και τα τρόφιμα στο 23% απελπίστηκα περισσότερο και το ποτήρι ξεχείλισε.

    Αν εσύ συμφωνείς με όλα γιατί, έχεις πχ λεφτά και δε σε νοιάζει, ΟΚ, μπράβο σου, αλλά εμείς έχουμε φτάσει σε δύσκολη φάση και όχι, δε ξοδεύαμε στα μπουζούκια, ούτε αγοράζαμε iphone να το παίζουμε τρέντιδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι; δεν το είπε αυτό ο Kissinger;;; μα το γράφει και στην ιδρυτική διακήρυξη της Σπίθας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @stel:Μπράβο ρε πεφωτισμένε τύπε που δεν μασάς κουτόχορτο όπως η μάζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πιο ενδιαφερον ειναι οτι αν το μεταφρασεις και στα Ισπανικα ("no para despertar a los griegos"), το google δε βρισκει σχεδον τιποτα - και παλι μονο αναφορες σε Ελληνικα blogs. Παντως και πραγματικο να ηταν, εγω θα το γουσταρα - δεν το βρισκω καθολου μειωτικο ως συνθημα, μαλλον χαριτωμενο το βρισκω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και στην πραγματικότητα έγινε ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο.

    Το σύνθημα που κυκλοφόρησε ήταν:

    "Francia y Grecia, luchan. España triunfa.. en fútbol."

    "Η Γαλλία και η Ελλάδα αγωνίζονται. Η Ισπανία κερδίζει... στο ποδόσφαιρο"

    όπως φαίνεται εδώ: Spiegel και εδώ: photo

    Τι να λέμε τώρα, η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας.

    Όπως έγινε και με την Ιρλανδία.
    Στο Ελληνικό Διαδίκτυο κλαίγονταν ότι οι ηρωϊκοί Ιρλανδοί δείχνουν τον δρόμο όταν έκαναν την μία και μοναδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και όποιος πάει σε αντίστοιχα Ιρλανδικά φόρουμ κλαίγονται για την δική τους απραξία και θεωρούν ότι η Ελλάδα δίνει το φωτεινό αγωνιστικό παράδειγμα.

    Τελικά το Διαδίκτυο έχει καταντήσει να είναι ακριβώς το αντίθετο από ότι ξεκίνησε: το κύριο μέσο για την διάδοση των προκαταλήψεων, θεωριών συνωμοσίας και ανορθολογισμού.

    Λυπηρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νικόλα, η αγανάκτηση μου είναι τεράστια απέναντι σε όλα (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, μμε, συνδικαλιστές κλπ) και έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα. Δεν είμαι ψηφοφόρος της κυβέρνησης και ούτε και της προηγούμενης και προφανώς θεωρώ πρόβατα αυτούς που πάνε να τους ψηφίζουν άκριτα. Απλά, πιστεύω πως τα προβλήματα της χώρας είναι τεράστια και πολυεπίπεδα αλλά δεν εμφανίστηκαν τώρα! Η αγανάκτηση και οι μορφές διαμαρτυρίας θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει χρόνια τώρα, με εποικοδομητικό τρόπο και να έχουν συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες. Σήμερα είναι απλά υποκινούμενες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αριστερίστικες οργανώσεις, μμε που θέλουν νταβαντούρια και τηλεπερσόνες που για όλα έχουν άποψη. Όλοι αυτοί είδαν ότι δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν την αναστάτωση που τόσο τους βολεύει, οπότε ανακάλυψαν ένα μύθο, πάτησαν στο εγωισμό των ελλήνων, στράφηκαν στο facebook, και δημιουργούν σήμερα μια κατάσταση που κανένα νόημα και στόχο δεν έχει και σε τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει στην παρούσα φάση.
    Οπότε ούτε λεφτά έχω, ούτε iphone, ούτε στα μπουζούκια πάω. Αγανακτισμένος κι εγώ είμαι απλά δεν έγινα τώρα και δεν τα βάζω μόνο με έναν (κυβέρνηση) όπως θέλουν αυτοί που μας καλούν να «αγανακτήσουμε», αλλά με τους πάντες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aπλώς επιβεβαιώνεται ότι πιστεύουμε μόνον αυτό που ήδη ξέρουμε (το ξέραμε καλά ότι κοιμόμασταν...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητήρια για το άρθρο.
    Συμφωνώ κι επαυξάνω!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λοιπόν είχα χθες τον ίδιο προβληματισμό για μια άλλη είδηση (http://bit.ly/jYuEcp ) αλλά το συμπέρασμά μου δεν είναι ότι δεν ειπώθηκε αυτό, απλά ότι δεν θα βγάλεις άκρη με Google search!

    Καλώς ή κακώς το Google ακόμα καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των media.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. θαυμασιο το αρθρο, να ξεστραβωνομαστε λιγακι. Αγανακτισμενοι μεν θεοστραβοι ή μαλλον αλλοιθωροι δε !
    @stel : συμφωνω με οσα γραφεις, ομοιως και παρομοιως αλλα, δεν υπαρχει το "θαπρεπε". υπαρχει μονον αυτο που συμβαινει κι' αυτο ο καθενας το βλεπει με τα δικα του ματια ( τα αλλοιθωρα !!!) Δυστυχως ο προσωπικος αντικαταναλωτικος - αντικαπιταλιστικος τροπος ζωης (1000 φορες μεσα απο τα μικρατα μου) πνιγεται και συνθλιβεται μεσα στην χυδαιοτητα του υλισμου των μαζων. Και ακριβως αυτο ΞΕΡΕΙ και ο καπιταλισμος και το δουλευει μια χαρα το μαγαζι... εως ποτε ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το αληθινο συνθημα ηταν:
    Κλαστε οταν φυσα Ανατολικος ανεμος για να το μυρισουν οι Ελληνες.
    Το συνθημα αυτο αντλει την εμπνευση του απο το γεγονος οτι τα ποταμια που καταληγουν στην Ελλαδα, αποτελουν ανθυποπαραποταμους μεγαλων ευρωπαικων ποταμων. ΑΠοτελεσμα αυτου ειναι οτι σκ*τα, βωθροληματα και αποβλητα εχουν κανει μεσα τους οι Ρωσοι, να επαυξανονται με αυτα των Γερμανων, Αυστριακων, Σερβων, Κοσοβαρων και τελος ελληνων και μετα εμεις τα πινουμε.
    Οι ιδιοι οι Γερμανοι/Αγγλοι/Γαλλοι αρνουνται να πιουν νερο απο τα ποταμια τους βεβαια ως μολυσμενο, παρα του οτι δεν εχουν χεσει μεσα ηδη τοσοι πολλοι.

    Οι ισπανοι λοιπον συστηματικα κατουρανε στη Μεσογειο γιατι ξερουν οτι ουσιαστικα προκειται περι κλειστης μπανιερας και τα ισπανικα κατουρα ερχονται στις ακτες μας και καθε μια κοπελα που εχει πληρωσει μια περιουσια σε βαφες μαλλιου και κανει βουτιες το καλοκαιρι στα νησια μας γεμιζοντας ισπανικα κατουρα.

    Ετσι εχουν τα πραγματα παιδια, αυτη ειναι η μονη αληθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μολις ειδα ολα τα βιντεο παντου στο ιντερνετ απο ισπανους. Ακουσα ενα που ελεγε:

    Ντε Λεθ Γρκεκ ιθ ανκουα
    ι ερ τελανκουα
    αν σε θε λακουα

    που σημαινει (στα καταλανικα)

    Τι και αν μια παπια εκλαψε
    ενα λουλουδι ανθισε
    δεν εισαι συ, δεν ειμαι εγω

    Πιστευω οτι αυτο ψαχναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όνομας Επώνυμος25 Μαΐου 2011 στις 4:59 μ.μ.

    Μπράβο, μπράβο, μπράβο!!

    Κατάφερες και απέδειξες ότι μπορεί να είναι και hoax, όλο αυτό το 'σύνθημα', και επιτέλους το βράδυ μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος που τους τσάκωσες τους 'προπαγανδιστές'.

    Tα προβλήματα μας, έτσι και αλλιώς, τα έχουμε λυμμένα, οπότε, ώρα να απολαύσουμε πάλι την θαλπωρή του καναπέ μας, γιατί μας την είχε σπάσει που μας έλεγαν αδιάφορους οι Ισπανοί, ε; Έτσι, δεν είναι;

    Όσο κάθεστε και βλέπετε μοιρολατρικά το άτιμο το δέντρο που βρέθηκε μπροστά σας, απαξιώνοντας το δάσος από πίσω του που έχει αρπάξει τεράστια φωτιά, τόσο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε αυτήν την άμοιρη την χώρα των απαθών.

    Τα υπόλοιπα (αν ήταν hoax, αν δεν ήταν, ποιος το πρωτοείπε και που, κτλ.) είναι 'άλλα λόγια, να αγαπιόμαστε'.. Λες και το υποτιθέμενο σύνθημα έλεγε κάτι που είναι ψέμα.

    Εύχομαι σε όλους σας, καλή τύχη και καλό κουράγιο στο μέλλον. Ειδικά σε όσους στέκουν στην λεπτομέρεια της 'πηγής' των συνθημάτων, χωρίς να καταλάβουν τι λένε τα 'συνθήματα'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Stel Μη νομίζεις ότι απέχουν αρκετά οι απόψεις μας, αλλά εγώ επιλέγω να κάνω "έστω" αυτό, ενώ εσύ επιλέγεις να κάνεις ΤΙΠΟΤΑ! Είτε αντιδράς είτε παθαίνεις. Προτιμώ έστω για 1 - 2 ώρες να συνευρεθώ με όλα αυτά τα ακραία στοιχεία που αναφέρεις, παρά να περιμένω "κάτι" από "κάπου". Η αλήθεια είναι ότι λύσεις δεν έχουμε, ούτε εγώ ούτε η πλειοψηφία του κόσμου που δηλώνει συμμετοχή ή έστω ο καθένας έχει τη δική του προοπτική και λύση. Σίγουρα ο ένας θα προτιμούσε να εγκαθιδρύσει μία νέα δικτατορία, άλλος μία νέα βασιλεία, κάποιος τρίτος να αναβιώσει το Σοβιετικό μοντέλο και ίσως κάποιοι επιθυμούν την Πολιτεία του Πλάτωνα. Δεν βγαίνει κανείς να απαιτήσει μία συγκεκριμένη λύση, αλλά σε πρώτη φάση, να δηλώσει την αντίρρησή του σε όσα μας πλασάρουν ως λύσεις και στη συνέχεια να βρούμε μία λύση όλοι μαζί! Μία λύση που να είναι πραγματικά αποδεκτή από την πλειοψηφία των Ελλήνων και όχι από την εκλογική πλειοψηφία του 20%.
    Κατέβα λοιπόν στο Σύνταγμα και πες τη γνώμη σου (ή στο Θησείο), ίσως τελικά η δική σου πρόταση να είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Γιατί μας τη στερείς;!
    Στην τελική, κάνε κάτι άλλο, από το να κρίνεις και να προβληματίζεσαι ΑΠΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Crossroads, συμφωνώ το «θα πρέπε» έχει πλέον μικρή σημασία. Αυτό που τώρα «πρέπει» να γίνει είναι ένα: η κυβέρνηση επιτέλους να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και να πάψει να αντιπολιτεύεται τον εαυτό της, να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της, να εφαρμόζει με λάθος ή λειψό τρόπο αυτά που περιμένουν οι δανειστές μας και να ολιγωρεί με τόσο επικίνδυνο για τη χώρα τρόπο. Και ότι κάνει να το εξηγεί σωστά, αναλυτικά, τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα γιατί οι εχθροί της αλλαγής και της προόδου είναι μπόλικοι και όσο καθυστερεί προστίθενται κι άλλοι «αγανακτισμένοι»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ονομας Επωνυμος ασε με να μαντεψω...
    μπορει να ειναι και hoax? μπορει?
    βιωσες ενα inconvinient moment!
    δηλαδη εχεις ηδη στειλει σε ολους σου τους φιλους το τι δηθεν ελεγαν οι ισπανοι? νιωθεις οτι ξεφτιλιστικες/ατιμαστικες? οτι ολοι ξερουν τωρα, ποσο πολυ ξερουν οτι εισαι πρωταρης του ιντερνετ,
    Πες μου μονο οτι εισαι απο κεινους που προωθουν και το "παρα μια ψηφος και η Αμερικη θα μιλαγε" (Ελληνικα,Γερμανικα, Εβραικα...)
    αυτο μονο. τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στη γερμανια φημες λενε οτι φωναζουν το παρακατω συνθημα οταν φευγουν για διακοπες προς ελλαδα:

    Ηρθαν οι ψηλοι ξανθοι γαλανοματηδες Βορειοι ομορφοι καθαροι εξυπνοι γιγαντες απο το βορρα και ειναι κουρασμενοι. Λουστρακια, ετοιμαστε μας τα ποδολουτρα.

    Αληθευει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν θεωρήσουμε ότι το "Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες..." δεν ήταν το κεντρικό σύνθημα, αν υποθέσουμε ότι δεν ακούστηκε καθόλου, όπως είναι και το πιθανότερο, αφού οι άνθρωποι έχουν τα δικά τους προβλήματα, την δική τους ανεργία, την δική τους φτώχεια, την δική τους οικονομική κρίση, το σύνθημα που ΔΕΝ ακούστηκε είναι λάθος? Είναι χλευαστικό?
    Έχει σημασία αν το είπαν ή δεν το είπαν? Αυτό το σύνθημα είναι πέρα για πέρα αληθινό κι ας μην έχει ειπωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σημασια δεν εχει αν ειπαν οι Ισπανοι το συνθημα η οχι. Σημασια δεν εχει αν ειναι η δεν ειναι σωστο. Σημασια δεν εχει αν ειναι η δεν ειναι χλευαστικο. Σημασια εχει οτι το ειπαν η δεν το ειπαν εμεις θα πουμε εδω ο καθενας τα δικα του που θα ελεγε ετσι και αλλιως γιατι δε χαμπαριαζουμε και ουτε συνδεομαστε με την πραγματικοτητα και ουτε μας νοιαζει κιολας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Απο την πολλη τορτιγια με φασολια οι ισπανοι μπορει να παν και καμια κουβεντα παραπανω. Σχωρατε τους και μη τους συμμεριζεστε. Οταν μαλιστα μαθετε και ισπανικα και ακουσετε και τα βιντεο οι ιδιοι ακομα καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Οι πορτογαλλοι ειχαν ενα συνθημα γροθια στο κατεστημενο αλλα δε το θυμαμαι τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πε τε λαστρο ουλιθιον
    εστα κι ερα
    ολκαστασιον


    Ριγος με επιασε μονο που το εγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. nicolad, επιλέγεις δηλαδή να «συνευρεθείς με όλα αυτά τα ακραία στοιχεία» που «ο ένας θα προτιμούσε να εγκαθιδρύσει μία νέα δικτατορία, άλλος μία νέα βασιλεία, κάποιος τρίτος να αναβιώσει το Σοβιετικό μοντέλο και ίσως κάποιοι επιθυμούν την Πολιτεία του Πλάτωνα» πιστεύοντας ότι όλοι αυτοί «θα βρούνε μια λύση»! Λυπάμαι διαφωνώ. Το τί πρέπει να γίνει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο το περιέγραψα πιο πάνω και το ξέρει καλά η κυβέρνηση. Αν όχι πρέπει να φύγει. Οι υποκινούμενες έως επικίνδυνες πρωτοβουλίες και οι λογικές «να μας πει ο καθένας τη γνώμη του» μόνο χειρότερα μπορούν να κάνουν τα πράγματα. Το τί κάνω μέσα στον προβληματισμό μου, χρόνια τώρα, επέτρεψε μου να σου πω ότι δεν το γνωρίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Stel έχεις απόλυτο δίκιο. Να κάνει η κυβέρνηση αυτό που λέει. Αλλά επειδή οι δημ. υπάλληλοι των οποίων οι μισθοί θα μειωθούν, αφενός θα πάρουν κάποιο επίδομα αφενός θα κοστίζουν, αφετέρου πάλι θα έχουν μηδαμινή αγοραστική δύναμη και άρα δεν θα φέρουν ανάπτυξη και άρα θα προκαλέσουν περισσότερη ανεργία, εγώ προτείνω είτε να εξοριστούν, είτε να εκτελεστούν. Το ίδιο και με τους μισούς άνεργους, ώστε να κατεβάσουμε πάλι τα ποσοστά στο 7-7,5%. Οι συνταξιούχοι, άλλο πρόβλημα κι αυτοί. Μόνο τρώνε και παίρνουν φάρμακα. Στην πυρά λοιπόν, αντί για κοκ, ώστε να παράξουν και λίγο ρεύμα.

    Τι θέλεις για να καταλάβεις ότι όλο αυτό είναι λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Όνομας Επώνυμος25 Μαΐου 2011 στις 5:37 μ.μ.

    Ανώνυμε 5:04

    Αν αυτό κατάλαβες και αυτό έχει να σχολιάσεις, είσαι βλάκας, οπότε δεν μπορώ να κάνω διάλογο μαζί σου. Συγνώμη.

    Θα χάσω τον χρόνο μου και πιθανότατα θα σε εκνευρίσω κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμε, δεν είπα «Να κάνει η κυβέρνηση αυτό που λέει» αλλά «να κάνει η κυβέρνηση αυτά που πρέπει να κάνει». Μάθε να διαβάζεις και μην είσαι κολλημένος. Κριτική στην κυβέρνηση έκανα. Αυτά που κάνει είναι λάθος και τα όσα σωστά δεν τα επικοινωνεί όπως θα ‘πρεπε. Αυτά που γράφεις είναι εξυπνάδες, το καταλαβαίνεις και μόνος σου (ελπίζω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Και η ησυχία μας τι θα προσφέρει?
    Αφενός πρέπει να δηλώσουμε, την γενική και ακομμάτιστη αντίθεσή μας. Αφετέρου, αν οι Κύριοι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, χρειάζονται ένα όπλο στην διαπραγμάτευσή τους, έτσι τους το δίνουμε.
    Να ξέρουν κι αυτοί που ζητούν, ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο να δώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καντε φασαρια να μην κοιμηθουν οι Τουρκοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μέσα στη συγκινητική μου αφέλεια πίστευα ότι εάν υπήρχε ένα καλό με αυτή την κρίση, αυτό θα ήταν ότι θα έσβηνε τις αυταπάτες, ή αλλιώς θα εξαφάνιζε τους πασόκους. Διαψεύστηκα πανηγυρικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μπορεί να μην ειπώθηκε το ανωτέρω αλλά δεν αναιρεί τον βαθύ ύπνο της νεοελληνικής κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. έτσι,ευτυχώς που δεν είμαστε όμως όλοι γκάου...
    μερικά μπλογκς έχουν γίνει χειρότερα κι από το τελευταίο κίτρινο τηλεοπτικο κανάλι
    http://erotokritosx.blogspot.com/2011/05/blog-post_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Συγγνώμη, αλλά... χαζομάρες! ;) Καθε λαος εχει τον τροπο του να εκφραζεται. Ενας ισπανος φιλος μού εξηγησε το νόημα της φράσης που λένε στις ισπανικες πλατειες «σσσττ ησυχια μη ξυπνησουμε τους έλληνες». Σημαίνει «σιγα μη τους ξυπνησουμε γιατί δεν ξερει κανεις τι μπορει να γινει άμα ξυπνησουν», δλδ δεν έχει αρνητικη χροιά το συνθημα, ισα ισα ειναι εκφοβιστικο για την εξουσια. Μετα απο αυτο, ησυχασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Το είπαν ή δεν το είπαν δεν έχει σημασία, λειτούργησε σαν από μηχανής Θεός και χτύπησε στο φιλότιμο τους έλληνα, έτσι η πλατεία γέμισε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Μα δε μπορούν αυτοί που μας κυβερνούν και δε θέλουν,το ίδιο και η αντιπολίτευση και όλα τα πολιτικά κόμματα.Όποιος αντιτάχτηκε και ύψωσε διαφορετικό λόγο τον πέταξαν εκτός κόμματος (ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ). Ποιος θα τους βάλει φυλακή?ο εαυτός τους?
    ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ...ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Συμφωνω απολυτα μαζι σου και με την νηφαλιοτητα που διαφαινεται στο κειμενο σου. Παρολα αυτα, το γεγονος οτι αυτη η "ειδηση" ωθησε σε αντιστοιχες με τις ισπανικες διαμαρτυριες σε ολη την Ελλαδα μονο θετικο μπορει να χαρακτηριστει. Μακαρι η δυναμικη αυτη να συνεχιστει μεχρι να βρεθει μια αποδεκτη λυση στα καθηλωτικα προβληματα που αντιμετωπιζει η χωρα μας τον τελευταιο χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Το σύνθημα "Si os hacéis los suecos, seremos como los griegos" υπάρχει σε δεκάδες ισπανικά sites εδώ και μια εβδομάδα και ίσως αυτο να ήταν και το πρωτότυπο. Αν τώρα αποδόθηκε σωστά στα ελληνικά είτε επί λέξει είτε ως νόημα, αν σημαίνει ακριβώς το αντιθετο του "οι ελληνες κοιμούνται" ή αν είναι αστικός μύθος, μπορεί να βγάλει ο καθένας το δικό του συμπέρασμα. Αν δεν γνωρίζει ισπανικά, μπορεί κάλλιστα να απευθυνθεί σε κάποιον Ισπανομαθή...
    Ενδέχεται ακόμη ο "μεταφραστής" να έκανε λαθος και να εμπλεξε το Suecos με το suenos (ονειρα, από 'κει και το "υπνος") ή ακόμη να πήρε την φράση ως ιδιωματισμό (το "κανω το Σουηδό" [Sueco] = κάνω τον Κινέζο στο αντιστοιχο ελληνικό) κ.λπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ησυχια μη ξυπνησουμε τους Ελληνες σημαινει οτι ολοι γυρω ξερουν οτι ειμαστε κοιμισηδες στη δουλεια μας και γελανε μαζι μας και γιαυτο θα μας διωξουν απο τις δουλειες και θα παρουν κανεναν αλλο. Πχ αυτον που πηγαινει στις πλατειες αλλα οχι για να καθεται ανακουρκουδα και να παγωνει ο κωλος του δηθεν διαμαρτυρομενος αλλα αυτον που πουλαει τους φραπεδες, τα εμφυαλωμενα και τα κουλουρια. Αυτον που ακομα δηλαδη και στην κριση παραγει και οχι αυτον που κλβαραει και παλι διαμαρτυρεται, τον μονιμα γκρινιαρη του καφενειου (εστω και υπαιθριου πια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. "Το σύνθημα που άκουσαν μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ"
    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=25%2F05%2F2011&id=278406

    Συγχαρητήρια για το άρθρο και για τον τρόπο σκέψης.

    Φιλικά,
    Κ. Γεωργίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. εχετε μπλεξει τα μπουτια σας με την εννοια ψεμα και την εννοια μυθος.

    ΨΕΜΑ ηταν το τα λεφτα υπαρχουν και η επισκεψη ερντογαν για τα εγκαινια του ΝΜΑ

    το μην φωναζετε γιατι θα ξυπνησετε τους ελληνες μπορει να γινει και ΜΥΘΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. http://www.latribunadeactualidad.es/component/content/article/8-noticias/local/region-de-murcia/276

    δημοσιευση 15 μαιου εχει το περιφημο Si os hacéis los suecos, seremos como los griegos ισπανικα δεν ξερω να το μεταφρασω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Και εγώ ο βλαξ νόμιζα ότι το μόνο πρόβλημα που είχανε οι Ισπανοί είμαστε εμείς.

    Λίγα για τον Μίκη, μπορεί να μην σέβεται τίποτα αλλά ας σεβαστούμε τα, τραγικά, γεράματά του :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. "Si os hacéis los suecos, seremos como los griegos"

    Η μετάφραση του συνθήματος αυτού είναι:

    "Άμα κάνετε τους κινέζους, θα γίνουμε εμείς σαν τους Έλληνες"

    Κ. Γεωργίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. τους χλευάζουν ναι, αλλα τοσους μήνες μετα τι κανανε και αυτοι; Μια τρύπα στο νερο. Παρτε και καντε μεταφραση ενα ειδισιογραφικό site ισπανικό να δειτε τι γίνεται σημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή