Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Προς "αγανακτισμένους" φίλους: Γιατί δε συμμετέχω

«-Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
- Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
- Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
- Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα
δεν το βρε και δεν το 'πε ακόμα.»

Κ. Βάρναλης: Οι Μοιραίοι

του Λεωνίδα Χατζηδάκη 
 
Ναι, είμαι αγανακτισμένους που η χώρα μου έφτασε ως εδώ. Όπως όλοι.

Πιστεύω ότι γνωρίζω τι και ποιος φταίει για την κρίση. Όπως όλοι.

Έχω άποψη για την κατεύθυνση της χώρας. Όπως όλοι – ενδεχομένως.

Με ρωτάνε φίλοι: «γιατί δε συμμετέχεις λοιπόν στη συγκέντρωση των αγανακτισμένων;»

Το πρόβλημά μου είναι ότι -όπως λέει και η λαϊκή σοφία- η άποψη είναι σαν την (θα το πω κομψά) ...απόληξη του παχέος εντέρου. Ο καθένας έχει από μία. Και σίγουρα θα ακουστούν πολλές απόψε.


Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ταυτίζομαι με αυτούς που ανέκαθεν διαδήλωναν την αγανάκτησή τους επί δικαίων και αδίκων, που είναι “μπερδεμένοι” και αντί- σε όλα: Φταίνε οι “300” κλέφτες. Φταίνε οι "ανθέλληνες" κερδοσκόποι. Φταίει το αιμοδιψές ΔΝΤ. Φταίει το “κακό” κεφάλαιο. Όλοι εκτός απ’το κακό μας το κεφάλι...

Το πρόβλημά μου είναι ότι κάποιοι από αυτούς που εμφανίζονται «αγανακτισμένοι» είναι και μέρος του προβλήματος, άρα και στόχος της δικής μου «αγανάκτησης». Άτομα και ομάδες που συνέβαλλαν στην κρίση, και τώρα διαμαρτύρονται γιατί χάνουν προνόμια και θέσεις. Όλοι ζητάνε μεταρρυθμίσεις, αλλά «αγανακτούν» όταν αυτές πλήττουν τον «κλάδο» και τα «κεκτημένα» τους.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης –πολύ σοφά πράττοντες- δεν υιοθετούν κανένα συγκεκριμένα σύνθημα, γράφουν μόνο:

"Δηλώνουμε την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης." Δεν ξέρω όμως και κανέναν που να είναι υπέρ...

"Είμαστε κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο." Ποιών όμως συγκεκριμένα; Για άλλους φταίνε οι μεν, για άλλους φταίνε οι δε, και για τους τρίτους φταίνε οι Νεφελίμ. Όταν συμμετέχω σε μια συγκέντρωση, δεν πρέπει να ξέρω εναντίον ποιου υποτίθεται διαδηλώνω και με ποιον δηλώνω «αγανακτισμένος»;

"Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες." Ωραία, με ποιο λοιπόν αίτημα; Ανατροπή του μνημονίου; της κυβέρνησης; του πολιτικού συστήματος; 
Και με ποιο στόχο; Εκλογές; Δημοψήφισμα; Στάση πληρωμών; Αλλαγή πολιτικής; Κι αν ναι, προς ποια κατεύθυνση; πιο “φιλελεύθερη” ή πιο “φιλολαϊκή”; Η ιδεολογία δεν είναι πανωφόρι να την αφήσω σπίτι, όλοι έχουμε διαμορφωμένες απόψεις και πιστεύω.

Η διαφαινόμενη μαζικότητα των συγκεντρώσεων αυτών οφείλεται ακριβώς στο ότι μόνο με γενικολογίες και χωρίς ξεκάθαρη στόχευση μπορούν -φαινομενικά- να "ενωθούν" οι γενικώς διαμαρτυρόμενοι όλων των αποχρώσεων, μία γκάμα κοινωνικών και ιδεολογικών ομάδων με διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές ατζέντες, διαφορετικούς «εχθρούς» και διαφορετικές προτάσεις για το που πρέπει να πάει αυτή η χώρα: από συνωμοσιολόγους, ξεβολεμένους συνδικαλιστές και lifestyle αντιεξουσιαστές, μέχρι θαυμαστές του Κορρέα, θιασώτες της στάσης πληρωμών και νοσταλγούς της δραχμής.

Πιστεύω ότι η συγκέντρωση θα είναι μαζική, και θα καταγραφεί ενδεχομένως σαν εκδήλωση «λαικής οργής και αγανάκτησης». Είναι όμως εκ των πραγμάτων τόσο ετερόκλητη, που απέχει πολύ από το να καταγραφεί σαν οποιουδήποτε είδους «κίνημα». Από τη στιγμή που θα συγκεκριμενοποιηθούν στόχοι και αιτήματα, ή κυκλοφορήσουν τα πρώτα μανιφέστα, φοβάμαι ότι θα εκφυλιστεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία χτίστηκε.

Μην παρεξηγηθώ από τους φίλους μου: Ξέρω ότι θα συμμετέχουν πολλοί, πάρα πολλοί, που δε φέρουν καμία –ή όπως η πλειοψηφία μας έχουν ελάχιστη- ατομική ευθύνη για την κρίση. Που πλήττονται από την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και εκφράζουν γνήσια αγανάκτηση με ειλικρινείς προθέσεις. Εφόσον το νιώθουν, καλά κάνουν και συμμετέχουν.

Εύχομαι οι «μπερδεμένοι», οι «ξεβολεμένοι» και οι «lifestyle επαναστάτες» να μην είναι η πλειοψηφία αυτού του κινήματος. Με δεδομένο όμως ότι αυτοί είναι συνήθως οι πιο θορυβώδεις σε blogs, συζητήσεις και συγκεντρώσεις, προσωπικά αδυνατώ να συνυπάρξω μαζί τους σε οποιονδήποτε «αγώνα».

74 σχόλια:

  1. Τόχω και γω το ίδιο πρόβλημα. Τι στο πούτσο θα ζητάει ο λαός αυτός απόψε στο Σύνταγμα, ποια είναι η αιχμή του δόρατος; ¨η μήπως το ακομμάτιστο είναι και εναλλακτικό συνάμα; Μήπως πλακώσουν και κόμματα, ή τίποτα αναρχικοί και γίνουν όλα ρόιδο. Αυτά τα γενικά έχουν κανένα νόημα; Επειδή το κάνουν οι Ισπανοί είναι και in;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην έρθεις ποτέ...κάτσε σπίτι σου..δεν σε χρειαζόμαστε..μακάρι να είσαι και δημόσιος υπάλληλος και ο μισθος να πάει στα 500 ευρώ. Μακάρι να είσαι και αριστερος και να σου χαλάσαμε "το γλυκό" με τις "μαζικές συγκεντρώσεις σας" που μαζεύεστε καμια 20αριά...
    Αντε γειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέντε χρόνια μετά κατάλαβες ποιος σε καπέλωσε και σου άρπαξε την ψήφο ή να στο ζωγραφίσουμε, αφελή αγανακτισμένε νεροκουβαλητή; που σύριζα πέρασε η λογική και δε σε άγγιξε;

      Διαγραφή
  3. Αγανακτισμένη........
    Δέκα χρόνια τώρα που ζώ στην Ελλάδα είμαι αγανακτισμένη.....
    Με αυτούς που πετάνε σκουπίδια στους δρόμους,
    με αυτούς που συστηματικά παραβιάζουν τον ΚΟΚ,
    με αυτούς που δεν σέβονται την διαφορετικότητα,
    μέ τους αγενείς και ανάγωγους,
    με τους μπουρτζόβλαχους που χτίζουν "δωμάτια" πάνω στην άμμο και χρεώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους,
    με αυτούς που έχουν διαφορετικές τιμές για τους ξένους και διαφορετικές για τους Έλληνες,
    με αυτούς που ψηφίζουν 31 χρόνια Παπανδρέου-Καραμανλή (βάλε και Μητσοτακέους) και τώρα ξεβολεύονται και φωνάζουν,
    με αυτούς που αφήνουν σκουπίδια στην παραλία,
    με αυτούς και με άλλους......
    και ερωτώ: υποθετικά μιλώντας, αύριο ξημερώνει μία άλλη μέρα και όλοι έχουμε δουλειά και όλοι βγάζουμε "φράγκα". Θα είμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απόψή μου ότι αυτή α μάζωξη θα είναι το τεστ ντράιβ για άλλες που θα ακολουθήσουν και θα έχουν αιτήματα. Δες τις σημερινές μαζώξεις σαν το πρώτο ξυπνητήρι της ημέρας. Είναι απορίας άξιον πόση δύναμη μπορεί να έχει ο απλός λαός και όχι το ΠΑΜΕ, η ΚΝΕ και οι αναρχικοί(οι συνήθεις διαδηλωτές). Θα το ανακαλύψουμε σμρ, όπως θα ανακαλύψουμε και τοι πόσο ειρηνική είναι η...αγανάκτισή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Ισπανία φίλε βγήκαν στος δρόμους και μετά βρήκανε τα τι και τα πως... εσύ κάτσε να περιμένεις να τα βρούμε πρώτα και μετά κατέβα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ, αν και συμμερίζομαι τα όσα λες θέλω να ελπίζω πως κάποια κίνηση με τέτοια χαρακτηριστικά είναι πολλαπλά χρήσιμη.
    Κατ αρχήν θα δώσει ένα επιχείρημα στην κυβέρνηση (εάν αυτή θέλει να το χρησιμοποιήσει σε κάποιο τραπέζι διαπραγματέυσεων) για να αποφευχθούν οι πιο ανάλγητες αξιώσεις των δανειστών μας. Διότι κοινό μυστικό είναι πως στην Ελλάδα επιχειρείται να επιβληθούν πρωτοφανείς θεσμικές πρακτικές (δίκαιες ή άδικες δεν έχει και τόση σημασία).
    Δεύτερον θα ασκηθεί ο κόσμος στο να εκδηλώνεται χωρίς κομματικά πανό και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
    Δεν είναι λίγο αυτό στην ασφυκτική μεταπολιτευτική κομματοκρατία. Θα δοκιμαστούν επίσης τα αντανακλαστικά μιας αυτοοργάνωσης στο να αρθρώνει επιχειρήματα και διαμαρτυρία που να μπορούν να εκφράσουν πολυσυλλεκτικό κοινό.

    Αντιλαμβάνομαι πως η συστηματική εκδήλωση διαμαρτυριών (226 μέρες του 2010 στο κέντρο γινόταν κάποια πορεία ή διαδήλωση, δηλαδή σχεδόν κάθε εργάσιμη) έχει αδυνατίσει πάρα πολύ τη δυναμική μιας τέτοιας εκδήλωσης. Αλλά κάποτε πρέπει να βρει στέγη και ο ιδιωτικός σιωπηλός υπάλληλος που είναι στο "αμήν" και πασχίζει να παραμείνει εκτός κομματικών μαντριών.

    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτό λέω και εγώ.....υπάρχει τόση μαλακία στον εγκέφαλο του Έλληνα που τελικά δεν μπορεί να δουλέψει ο ένας με τον άλλον (ακόμα και αν ο άλλος ήταν μέρος του προβλήματος) και προτιμά να συνεχίζει να βουλιάζει στα σκατά περιμένοντας την μαγική λύση εξ ουρανού.

    το μίσος και η λογική του ....δεν θέλω να σωθεί μαζί μου και αυτός που φταίει αλλά προτιμώ να πεθάνουμε μαζί...ε εντάξει είναι για pre-school ηλικίες.

    αει σιχτιρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάποιοι ψάχνουν τον πάτο, λίγοι ξέρουν πως δεν υπάρχει.

    Κε Χατζηδάκη συμφωνώ με τον συλλογισμό σας, το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό. Νομίζω πως θα ήταν το λιγότερο αφελές εάν πιστεύαμε πως μια διαδήλωση "αγανάκτησης• θα ήταν εκείνη που θα έφερνε και λύσεις. Μάλλον οι εκάστοτε κυβερνήσεις εύχονται για τέτοιες διαδηλώσεις σαν μέσο ψυχολογικής αποσυμφόρηση. Οι απαντήσεις όμως στα ερωτηματικά που εύστοχα έχετε θέσει δεν μοιάζουν να βρίσκουν απαντήσεις και το χειρότερο είναι πως μάλλον δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε που θα παει αυτή η ιστορία...περιμένοντας να μας ανοίξει "κάποιος τον κωλοδρομο"

    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλό άρθρο. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε εγώ θα πάω...το πρωί είχα σκοπό να κατέβω, μιλώντας με κόσμο όμως κατάλαβα ότι καθένας κατεβαίνει με τη σημαία ενός κόμματος.
    Που ιδέες κ που συνθήματα...
    Οταν βλέπεις ότι οι περισσότεροι κατεβαίνουν ως μέλη κομμάτων καταλαβαίνεις πως τίποτα δεν αλλάζει...κρίμα...πραγματικά κρίμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για να γίνει η ευχή σου πραγματικότητα, θα πρέπει να συμμετάσχεις και όχι να περιμένεις τα νέα των 8 για να ενημερωθείς για τις εξελίξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αχ βρε Στέλιο. Και να φανταστείς ότι το θέμα λαμβάνει χώρα κάτω απο το μπαλκόνι του σπιτιού σου. Αλλά είσαι κολλημένος στο Ιντερνετ όπου απο εκεί τα κάνεις όλα. Μα όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ''Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ταυτίζομαι με αυτούς που ανέκαθεν διαδήλωναν την αγανάκτησή τους επί δικαίων και αδίκων'' γραφεις, και ειναι κατανοητο ,αλλα σημερα υποτιθεται διαμαρτυρονται αλλοι, αν εχω καταλαβει καλα και απο οτι παρακολουθω, ουτε το ΠΑΜΕ διοργανωνει τις συγκεντρωσεις (μαλιστα το ΚΚΕ αντιθετο ειναι) ουτε οι βολεμενες ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ ουτε οι επαγγελματιες επαναστατες αντεξουσιαστες. Τωρα αν οι συγκεντρωσεις εκφυλιστουν σε κατι αλλο αυτο μενει να το δουμε αλλα πως μπορεις εκ των προτερων να καταδικαζεις κατι που οσο μπερδεμενο και να ναι ειναι κατι καινουριο. Στο φιναλε η μη αντιδραση που μας εφερε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσοι σκέφτονται σν εσένα έφτασαν την Ελλάδα εδώ που είναι. Κάτσε στο PC σου και γράφε ότι σου'ρθει στο κεφάλι. Μήοως είσαι και κανένας υάλληλος της Βούλής με 16 μισθούς? Ξύπνα καημένε - Εγώ θαπάω και θα πάρω και τα παιδιά μου. Είμαι 45 χρονών και το χρωστάω στα παιδιά μου για ένακαλύτερο μέλλον. Τι θα κερδίσω? Πολλά - και μόνο που θα τρομάζουν οι Κωστάκηδες, Γιωργάκηδες, Αντώνηδες κλπ δημοκρατικές δυνάμεις κέρδος είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. όλη μέρα κάτι ανάλογο σκέφτομαι, θα κατεβούμε και μετά τι? δυσκολευόμουν να βρώ το σκοπό, δε ξέρω από ποιόν θα χρησιμοποιηθεί η μαζικότητα η' όχι της συγκέντρωσης και με ποιό τρόπο.

    Το θέμα δεν είναι να κατέβουμε και να πούμε, ξέρετε κάτι είμαστε αγανακτισμένοι.

    Είναι να δημιουργήσουμε ιδέες και ίσως προτάσεις και ναί ίσως αυτό έπρεπε να προηγηθεί του σημερινού. Κάποιοι λένε ας κατέβουμε και ας ξεκινήσει κάτι γιατί αλλιώς δε γίνεται τίποτα. Ίσως.

    Μακάρι να επικρατήσει η σοφία, η ευγένεια και η δημιουργία. Για το αν θα είμαι εκεί ακόμα το σκέφτομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στην αρχή δηλώνεις:
    "Πιστεύω ότι γνωρίζω τι και ποιος φταίει για την κρίση. Όπως όλοι."

    και μετά αναρωτιέσαι:
    "Είμαστε κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο." Ποιών όμως συγκεκριμένα;"


    Μάλλον πρέπει να το διατυπώσεις αλλιώς αν θέλεις να είσαι συνεπής :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Που ήταν οι αγανακτισμένοι όταν τόσα χρόνια τώρα καταστρέφαμε την Ελλάδα? (Ναι ξέρω την απάντηση, κοιτάζαν όπως πάντα τη πάρτη τους)

    Οταν το σύνθημα γίνει "κακομαθημένοι" θα είμαι ο πρώτος που θα κατέβει....

    (btw πολύ ωραίο άρθρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Εύχομαι οι «μπερδεμένοι», οι «ξεβολεμένοι» και οι «lifestyle επαναστάτες» να μην είναι η πλειοψηφία αυτού του κινήματος."

    Στο παν και παραπάνω, αλλά το ξαναλέω για έμφαση. Όσο καθόμαστε σπίτι εμείς, οι ανωτέρω θα είναι όντως με μαθηματική ακρίβεια η πλειοψηφία. Αυτά που λες εδώ κατέβα και πες τα στο Σύνταγμα τώρα αν θες να έχουν ουσιαστική αξία. Αλλιώς άσε τις ευχολογίες στην άκρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. http://www.skai.gr/

    Ζωντανή μετάδoση από το Σύνταγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αλήθεια, αγανακτισμένοι με ποιους?
    κ γιατί όχι με τους ίδιους μας τους εαυτούς, που, όπως γράφει η Ναταλία Τσαλίκη Aixmi.gr, "σ’ αυτή τη χώρα, οι έννοιες Παιδεία - Καλλιέργεια, έχουν φθίνουσα διαδρομή?"
    γιατί πάντα στην νέα Ελλάδα, να ευθύνεται κάποιος άλλος κ όχι εγώ γι αυτό που μου συμβαίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κριπωτός Γιώργος25 Μαΐου 2011 στις 7:25 μ.μ.

    Γιατί το γράφεις αυτό το κείμενο? Για να γκρινιάξεις? Για να δικαιολογηθείς?? Για να το παίξεις έξυπνος? Για να προφυλάξεις αυτούς που θα πάνε από την απογοήτευσή τους?
    Χαίρω πολύ- 90% θα αποτύχει. Αλλά δε θυμάμαι ποτέ κανέναν να πετυχαίνει ξέροντάς το από πριν. Εκτός κι αν έκλεψε. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς προσφέρεις αυτή τη στιγμή. Από "δεν μπορώ" πάντως έχουμε χορτάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εγώ δεν γνωρίζω τι ακριβώς μας οδήγησε σε αυτό το σημείο. Είμαι 26 χρονών, και όταν πριν 2 χρόνια βγήκα στην αγορά εργασίας,τα βρήκα όλα ρημαδιό. Δεν πρόλαβα να κάνω κάτι στραβά.
    Για πες μας εσύ πεφωτισμένε τι μας οδήγησε εδώ.

    Και μετά ξανα εξήγησέ μας γιατί δεν κατεβαίνεις στο Σύνταγμα.

    Δεν θα σταθώ στο αν η συγκεκριμένη κίνηση είναι σωστή ή λάθος.
    Αυτό που με ευχαριστεί είναι οτι είναι ΜΙΑ κίνηση, από τις τόσες που θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει και πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον.

    Αν σε χαλάει που δεν την καρπώνεται κανένας (παρά μόνο το facebook) πες το κ μην στρουθοκαμιλίζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συμφωνώ με τον φίλο Χατζηδάκη. Γειά σου ρε παιχταρά, έτσι είναι, αλλά όπως βλέπεις κανένας δεν έχει ρε φίλε άποψη. Διαβάζω τα γραφόμενα από κάτω σου και γελάω. Εϊναι τρομερό, καμία άποψη. Μας την είπαν οι Ισπανοί και τώρα το παίζουμε μάγκες..ρε είστε καλά; όλοι εσείς πού κοιμόσαστε τόσα χρόνια; ποιούς ψηφίζετε τόσα χρόνια και που ξανά αυτούς θα ψηφίσετε; τι προτείνετε; πιά είναι η συγκεκριμένη άποψη σας για το έλειμα, τις αποκρατικοποιήσεις, την παιδεία, την ανάπτυξη, την πορεία της χώρας, το χρέος, την ευθύνη του καθενός; αντί για αυτά να σας πω εγώ τι προτείνετε: τη αντίδραση. Τον φόβο του να δείτε το σήμερα, το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Την πρόταση να είστε ηγέτες και πρωταγωνιστές. Τίποτα απολύτως δεν προτείνετε γιατί απλά κάθε λύση για υπεροχή και εξέλιξη θα σας κάνει να δουλέψετε, να χάσετε τα προνόμια και να στρώσετε το κωλαράκι σας..και βγαίνετε να φωνάξετε ειρηνικά τι; την αγανάκτιση; Δεν πάτε καλά καθόλου. Και το χειρότερο υπονομεύετε με την αναχωρητική σας διάθεση το μελλον το δικό μου, τη διάθεσή μου να δουλέψω, να πρωταγωνιστήσω, να εξελιχτώ και να αναπτυχθώ. Αν θέλετε να γυρίσετε στην δραχμή , να πάτε να ζησετε αλλού..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Με τις ενστασεις που διατυπωνεις τι θα ελεγες αραγε εν ετει 1973;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. τι εγινε ,χαλασε η πελατειακη σχεση ? βαριοσουν να ψαξεις τους δημοσιευμενους λογους της πρωτης ειρηνικης διαμαρτυριας χωρις πολιτικο καπελωμα ? Δεν πειραζει. Σαν εσενα υπαρχουν πολλοι....ευτυχως υπαρχουν και οι υπόλοιποι. Καλες μπιζνες στο ελλαδισταν σας....ελληνες της πλακας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. oxii exeis dikio katse arakse ..spitaki sou kai sylogisou....kalo ypno

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν είναι κακό να έχει δίκιο και αυτός που έχει άλλη άποψη, από την δική μου, έλληνες!
    Οπότε πιο διακριτικά κριτικάρετε την άποψη του πρωτολαλήσαντα, στην οποία αν μη τι άλλο, δεν διέκρινα κραυγές και αλαλαγμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. πάντως για τους Θεσσαλονικείς ήταν μια καλή βόλτα στη παραλία, κλείσαμε και τη παραλιακή χωρίς λόγο,ταλεπωρίσαμε κάποιους? δεν βαριέσαι κάποιοι θα πήραν πλάνα και το βράδυ θα πέσουμε στα γιου τιούμπ μήπως δούμε τη φάτσα μας πουθενά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. η τιμωρια σας ειναι να φοβαστε τις καταθεσεις σας, γιαυτες ζητε μα δεν θα χαθουν απο τους χιλιαδες αλλα απο τους 300 ,αντε γεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ναι στα πολιτικά συνειδητοποιημένα και όχι στα απολίτικα καθεστωτικά ψευδοκινήματα

    <

    Δεν τους εκατσε ο Δεκεμβρης του 2008, δεν τους εκατσε η ''νεα πλατεια Ταχριρ'', δεν τους εκατσε η ''Σπιθα'', δεν τους εκατσε το ''Δεν πληρωνω'' ο Ελληνικος λαος παρα την τύφλα που τον δερνει μυριζεται απο μακρια την καθεστωτικη μποχα στα ψευδοκινηματα τους.

    Πειτε όχι στο δηθεν απολιτικο κρυφοσυριζοκνιτικο καθεστωτικο κινημα που περιμενει να καπελωσει η Αλαβανικη καθεστωτική υαινα και προπαγανδίζουν όλες οι συνιστώσες του καθεστώτος, ακόμη και η κρατική τηλεοραση!

    Χωρις πολιτικη συνειδητοποιηση κάθε κινημα είναι θεμα χρονου να ιδιοποιηθεί από το καθεστως και να τεθει στην υπηρεσια του

    Το δοσιλογικο ψευδοπολυκομματικο καθεστως χρηματοδοτει και στηριζει τα καθεστωτικα ψευδοκινηματα ''Δεν Πληρωνω'' και ''Σπιθα'', εδώ οι αποδειξεις:

    http://liberalcreta.pblogs.gr/tags/den-plirono-gr.html

    http://liberalcreta.pblogs.gr/tags/spitha-gr.html

    Κατεβειτε στους δρομους και τσακιστε τους ψευτοαριστερους σαμποταριστες συριζοκνιτες σοσιαλοφασιστες. Τσακιστε την καθεστωτικη ψευτοαριστερα των Τσιπρα, Αλαβανου, Παπαρηγα, τσακιστε ολους αυτους τους δοσιλογους που καταστρεφουν συστηματικα την Ελληνικη οικονομια για να ξεπουλησουν τα παντα στους Ρωσοκινεζους ναζι.

    Τσακίστε την καθεστωτική Λερναία Ύδρα αφού πρώτα την κατανοήσετε

    http://liberalcreta.pblogs.gr/2010/04/enas-dhmokratikos-hraklhs-apaiteitai-gia-thn-kathestwtikh-lernai.html

    Πείτε ναι σε ένα συνειδητοποιημένο δημοκρατικό πολιτικό κίνημα γιατί μόνο ένα τέτοιο μπορεί να νικήσει τους ελιγμούς και τις προβοκάτσιες του ψευδοπολυκομματικού καθεστώτος

    http://liberalcreta.pblogs.gr/2011/04/h-tha-stamathsoyme-toys-sampoter-ths-biomhhanias-h-tha-pethanoym.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. To κείμενό σου φίλε μου το έγραψες επειδη ήθελες να γράψεις κάτι ή για να μαζέψεις σχόλια?Γιατί για το 2ο νομίζω πρόκειται...χεχε
    Σοβαρά τωρα.
    Τι ζητάει ο κόσμος εκει κάτω?Δικαιοσύνη!!!
    Σου φαινονται πολλοί 40-50.000???Μα αυτοι ειναι που δεν έχουν φάει τιποτε. Ολοι οι άλλοι που τρώγανε κάθονται σπίτι τους. Αράζουν. Βολεμένοι.
    Ναι μπορει να υπηρχε και μια μειωψηφία ανθρωπων που έφαγαν.
    Μας ειπαν να ψηφίσουμε για το καλο της πατρίδας. Ψηφισαμε. Μας τα φάγανε. Μας έριξαν ευθύνη οτι αφου ψηφίσαμε φταίμε. Αν δε ψηφιζαμε θα μας έλεγαν οτι πάλι φταίμε γιατι δε κάναμε κάτι.
    Ε να πα να χεστουνε. Δε γινεται για ολα να φταίει ο μικρομεσαίος!!! Ας αναλάβει κάποιος ευθηνη?Ποιος ειναι ο κάποιος?Για αρχη οι 300 και οσοι πέρασαν απο τις θέσεις αυτές. ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ. Μετά ολοι οι άλλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Παντα θα υπαρχουν ατομα σαν και εσενα,που αντιδρουν απο καθαρο κομπλεξ.....(η' δρουν προβοκατορικα..!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Λαμβάνω την τιμή να σε συγχαρώ για την αυτο-ανακήρυξή σου σε φορέα του "ορθού λόγου". Και εις ανώτερα.

    Ο δικός μου "ορθός λόγος", μου λέει πάντως ότι δεν πρέπει να πέσουμε τελείως αμαχητί.

    Αν οι αγωνιστές του 1821 είχαν παρόμοια με σένα συλλογιστική, ακόμη φέσι θα φορούσες ως υπερήφανος πολίτης της οθωμανικής αυτοκρατορίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αν θες να βρείς τρόπους και επιχειρήματα να συνεχίσεις να κοιμάσαι θα βρείς εκατοντάδες. Αν θές όμως κάτι καλύτερο και προς θεού δεν περιμένουμε απο σένα να κάνεις ανάλυση του τι είναι καλύτερο.... εδώ τόσοι μαλάκες πέρασαν απο τη βουλή και όλοι σκατά τα έκαναν. Αν το έλυνες εσύ σε μια συγκέντρωση αδερφέ το όλο θέμα απλά θα μας άφηνες μαλάκες όλη την ανθρωπότητα.... Βαριεστημένα λοιπόν ανθρωπάκια αν ψάχνετε να βρείτε λόγο να αντιδράσετε αφήστε το, καθίστε και ακούστε αυτούς που κυβερνούν και μια ζωή θα έχετε λόγο να κάθεστε στον καναπέ σας. Αν δεν κατέβεις στο δρόμο παλικαρά λοιπόν που δε συμφωνείς με την αγανάκτηση να δείς το κόσμο, να συζητήσεις (γαμώ τα blog σας σας έκαναν όλους σχετικούς και επιτέλους μπορείτε να λέτε ότι μαλακία θέλετε χωρίς να αναλαμβάνεται και την ευθύνη) να καταλήξετε σε προτάσεις απο κοινού να αποφασίσετε ποιο θα είναι το επόμενο σας βήμα να νιώσετε οτι νοιάζεστε, τότε μια ζωή θα περιμένεις το σωτήρα να έρθει να σε λυτρώσει. Αλλά έτσι είναι αν δεν έχεις παει και ποτέ δεν ξέρεις και κάθεσαι και αναλώνεσαι σε πατριωτικές μαλακίες μπας και νιώσεις κάτι και εσύ ένα σκοπό να ζείς...Διαφωνώ κάθετα με το όλο προφίλ της εδώ φάσης και γενικά πιστεύω οτι δε χρειάζεσαι παραπάνω λόγους να βγείς να αγωνιστείς απο το να διεκδικίσεις την ελευθερία σου και μια αξιοπρεπή δουλειά.... Αλλά έτσι έιναι δέιτε την αργεντινή. Στην Αρχη λίγοι έβγαιναν και διαδήλωναν και τρώγαν ξύλο. Όταν όμως το κράτος δέσμευσε τα λεφτά τότε βγήκαν όλοι στο δρόμο με τα αποτελέσματα που όλοι ξέρουμε... Προφανώς για να αναζητάτε λόγο να αντιδράσετε είστε βολεμένοι.... Δεν ειράζει όταν έρθει η σειρά σας να νιώσετε την αδικία και προσβληθούν τα συμφέροντα σας, τότε ε΄γω πάλι εκεί θα είμαι και για σας να παλέψω να τα πάρετε πίσω και ας με κατηγορειται τώρα για πρόβατο.... Πάλι καλά δε μιλάται για 300 μαλάκες αναρχικούς που διαταράσσουν την ηρεμία σας όπως έκανε η χούντα για το πολυτεχνείο.... Φαντάζομαι στο blog σας πάντως τον Παπαδόπουλο να λέει οτι μην πάτε στο πολυτεχνείο γιατί θα είστε πρόβατα και μην πιστεύετε οτι σας λένε. Κλείνω λοιπόν με την πρόταση μου. Άμεση δημοκρατία, πληρωμή σύμφωνα με προσφορά και όχι να δουλεύουν όλοι σαν τα σκυλιά για να κονομάνε οι μανατζερς λες και είναι παιδιά ενός ανώτερου θεού. και πολλά άλλα. Αν θες την ολοκληρωμένη πρόταση μου σήκωσε το κώλο σου βγες έξω έλα να με βρείς και θα τα πούμε.... αν περιμένεις να σου έρθει μα....κα αρθροφράφε η λύση σε κάποιο σχόλιο τότε είσαι για κλάμματα. Αυτά, ευχαριστώ για το χώρο δεν θα καναμπώ εδώ ποτέ βρομαεί απραγία και τη σιχαίνομαι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Όσο για το δευκαλείων μεγάλε σίγουρα έχεις κάνει καριέρα στη ΔΑΠ. τα συγχαρητήρια μου για κάθε μαλακία που έγραψες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δηλαδή Λεωνίδα για σένα ορθός λόγος σημαίνει "δεν κουνάω το δαχτυλάκι μου παρά μόνο αν μου υπογράψουν συμβόλαιο ότι θα αλλάξουν όλα αν το κουνήσω;"
    Σόρρυ αλλά μόνο ορθός δεν είναι ο λόγος σου.
    Είναι σαν την δικαιολογία του τεμπέλη φοιτητή: "ωχ μωρέ αφού είναι δύσκολο μάθημα, αποκλείεται να το περάσω, τι να διαβάζω και να πάω να δίνω; καλύτερα να παίξω λίγο playstation"

    Έγινε μια αρχή σήμερα! Χιλιάδες κόσμου, τελείως ακομμάτιστα, κατέβηκαν και φώναξαν, τους έβρισαν, έδειξαν ότι ζουν!

    Όταν αύριο το παιδί σου σε ρωτήσει "μπαμπά τι έκανες εσύ τότε που η χώρα χρεοκοπούσε;" τι θα του πεις εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Λεωνίδα καλησπέρα
    Όλο αυτό το διάστημα, από τις εκλογές και μετά, ειμαστε θεατές σε ένα περίεργο θέατρο... Στην αρχή σαστισμένος, δεν είχα άλλη άποψη από αυτή που διαμορφωνόταν από τα ΜΜΕ (χρωστάμε, κάναμε λάθη, να πληρωσουμε... θα ζοριστούμε κάποιο διάστημα θα το ξεπεράσουμε.
    Σιγα σιγά και αφου έχει περάσει πλέον κοντά ενάμιση χρόνος νομίζω ότι πλέον έχω αρχίσει να διαμορφώνω μια άποψη...
    Η βασική της αρχή ειναι ότι για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να αλλάξει συνολικά η διεφθαρμένη ηθική όλων μας. Πως μπορεί να γίνει αυτό??? Δύσκολο ερώτημα...
    Ξέρω σίγουρα ότι δεν μπορεί να γινει ούτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ουτε με κυβέρνηση ΝΔ, ούτε με Ντόρα ούτε με συναίνεση όλων αυτών μαζί. Η ηθική που προβάλλουν τόσο σε εμένα όσο και στον μέσο Έλληνα θεωρώ, δεν εμπνεει κανέναν...
    Τι μπορεί να αναστρέψει αυτή την κατρακύλα λοιπόν?? "Οι αγανακτισμένοι" ειναι μια πρώτη προσπάθεια, είτε ειναι αυθόρμητο (που έτσι μου φάνηκε), είτε ειναι υποκεινούμενο. Καλή ?? κακή?? θα δείξει...
    Ρωτάς ποια είναι τα αιτηματά τους.
    Νομιζω ότι το βασικό αίτημα θα πρέπει να είναι η επαναφορά της ηθικής σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας. Για μένα αυτό ειναι το πρώτο και μοναδικό αίτημα. Αν δεν τιμωρηθούν κάποιοι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και όταν λέω τιμωρία δεν εννοώ απαραίτητα τη φυλακή ή κατι τέτοιο ... εννοώ και το απλό να πάνε σπίτια τους...
    Θα χρεοκωπήσουμε??? Μπορεί...Τουλάχιστον θα υπάρχει μια ελπίδα.
    Αν δω ότι διαμορφώνεται κάτι διαφορετικό θα αποχωρήσω με ελαφρα πηδηματάκια και θα μείνω στην άκρη να περιμένω τους επόμενους "αγανακτισμένους" ή "οργισμένους" ή όπως αλλιως θα λέγονται.
    Προς το παρών, θεωρώντας ότι οι δυο κοινωνικές τάξεις που μπορούν να ξεκινήσουν ένα τέτοιο κίνημα είναι οι νεοι (φοιτητές, άνεργοι σε δευτερο λόγο και όλοι οι υπόλοιποι στην συνέχεια), χάρηκα που ειδα πολλούς τέτοιους σήμερα στο Λευκό Πύργο.
    Το στοίχημα από εδω και πέρα για τους "αγανακτισμένους" θα ειναι να πείσουν εσένα και όλους όσους τους είδαν αρχικά με σκεπτικισμό.
    Γιατί ο κόσμος ήταν πολύς αλλά δεν ήταν αρκετός!!!
    Αυτά προς το παρόν όσο πιο συνοπτικά μπορούσα
    Τα λέμε
    Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ωραία λογική! Δεν αντιδρώ γιατί μου τη σπάνε οι άλλοι που αντιδρούν... Φίλε κάπου το έχεις χάσει το πράγμα. Μην περιμένεις να έρθει η αλλαγή ουρανοκατέβατη, αλλά γίνε εσύ η αλλαγή! Έχεις τα κότσια; Ή μονο να κρίνεις τους άλλους Mr.Perfect?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Θα μπορούσα να σου αναφέρω πολλούς λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να συμμετάσχεις στη συγκέντρωση, αλλά αρκεί ένας - το πόσο φοβήθηκε και πολέμησε τη σημερινή συγκέντρωση το κατεστημένο. Οι δημοσιογράφοι, οι συνδικαλιστές, τα κόμματα, όλοι οι, τόσα χρόνια, βολεμμένοι και επαγγελματίες "επαναστάτες" που βλέπουν ότι ξύπνησε επιτέλους ο κόσμος που είναι τόσα χρόνια έξω από το μικρομάγαζο που είχαν στήσει στη πλατη του.

    Σήμερα έγινε το πρώτο μικρό αλλά σημαντικό βήμα για να αλλάξει η Ελλάδα. Ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Λοιπόν είμαι κι εγω πραγματικά αγανακτισμένος!! Αλλά όχι με την κυβέρνηση ή τα άλλα κόμματα..άλλωστε είμαστε άξιοι της μοίρας μας που τους έχουμε! Είμαι αγανακτισμένη με όλα τα ''τίποτα'', που έδω και τόσα χρόνια έχουν βολευτεί και αυτοί και οι επόμενες γενιές τους μόνο και μόνο επείδη έφερναν ψήφους σε κάτι βουλεύτες που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν ούτε καν τα όνόματά τους. Τυγχάνει να ψηφίζω στο υπόλοιπο Αττικής και υπάρχουν πολλοί από αυτούς εδώ.
    Και το αναφέρω αυτό με αφορμή μια κουβέντα την οποία έτυχε να ακούσω , ότι ο γιος ένος ''τίποτα'' δίνει 130000 ευρώ για να πάρει μέρος στο ράλλυ Ακρόπολης(όχι από χορηγούς). Και σκέφτομαι σε αντίθεση εμένα, που με πτυχίο (από εκείνα τα καλά, του Πολυτεχνείου!!χαχα), 12ώρη εργασία σε ιδιωτικό τομέα τα τελευταία 5 χρονια αναρωτιέμαι αν θα καταφέρω να τα βγάλω πέρα νοικιάζοντας ένα σπίτι χρέπι..
    Και έρχομαι και απαντώ: Να μην φύγουν μόνο οι 300, αλλά και οι περιπού άλλοι 1000 ''αυλικοί'' τους {το νούμερο δεν είναι τυχαίο, τσεκάρετε προφίλ στο fb ). Δηλαδή περίπου 300000 άτομα!!!! Και αν σκεφτείτε πως και αυτοί έχουν ή θα αποκτήσουν ο καθένας από 10 ''αυλικούς'' ...Περίπου 3.000.000 άτομα!!!
    Με πρόχειρους υπολογισμούς τόσους υπολογίζω τους ''τίποτα'' βολεμένους της Ελλάδας που δεν κάνουν τίποτα αλλά νομίζουν πως είναι ''κάτι''. Και αυτό το νούμερο με αγανακτεί. Και επείδη δε πιστεύω πως αυτοί θα φύγουν ποτέ ή θα αλλάξουν, η αγανακτησή μου είναι πολύ μεγαλύτερη από το να με φθάσει να διαδηλώνω με μπύρες στο Σύνταγμα..
    Διαδήλωνα, μια φορά και έναν καιρό, τότε που οι βολεμένοι δεν διαδήλωναν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Διαφωνείτε...Σεβαστό...Τί προτείνετε εσείς λοιπόν κύριε Χατζηδάκη; Πείτε μας μήπως επιτέλους βρούμε σαν λαός μια συνταγή που θα είναι εύγευστη σε όλους...
    Απλά μωρέ κύριε χατζηδάκη τέτοια συνταγή όλοι ξέρουμε οτι δεν υπάρχει...Και εγώ είμαι νέα ακόμη...και πεινάω...πεινάω για αλλαγή...Οπότε θα πέσω με τα μούτρα, ακόμη κ αν κάτι μου βρωμάει,ακόμη κ αν κάποια από τα συστατικά είναι σάπια.
    Δε με παίρνει να περιμένω άλλο κύριε Χατζηδάκη. Στα 24 μου χρόνια οφείλω να δοκιμάζω και να τολμώ ακόμη κ αν το τίμημα είναι στο τέλος να κάψω τη γλώσσα μου...Λυπάμαι μόνο αυτούς που χάσανε πρόωρα τα δόντια τους κ ρουφάνε την ίδια ανάλατη σούπα κάθε βράδυ μπροστά στη μίζερή τους τηλεόραση... καλό σας βράδυ...
    Υ.Γ το μήνυμα αυτό δε γραφτηκέ με καμία δόση ειρωνίας,θυμού ή κακίας...μόνο με αγάπη κ μια μεζούρα λύπης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ο κόσμος όταν αντιδρά, αντιδρά συναισθηματικά και τυφλά και κατόπιν ερμηνεύεται η συμπεριφορά του πολιτικά και ιστορικά. Βλέπε Αιγυπτο ακόμη και γαλικη επνάσταση και ρωσική επανάσταση.. Δεν γίνεται να περιμένεις ο κόσμος να έχει γνώσεις οικονομικών ή ιστορίας. Αυτό βέβαια δεν επάγεται ότι οι κινητοποιήσεις είναι δίκαιες ή προς την σωστή κατεύθυνση, αύτό θα διαπιστωθεί εκ των υστέρων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Το άρθρο είναι ο φόβος του βολεμένου. Θέλει ινστρούκτορες και ντουντούκες να δίνουν το ρυθμό αιτήματα πολιτικά μανιφέστα κλπ κλπ επί της διαδικασίας, και άρα κάθετε σπίτι στην τηλεόραση. Η ουσία όμως είναι πως αν είσαι άνεργος, πεινάς, χάνεις το σπίτι σου, τα παιδιά σου δεν έχουν μέλλον, ούτε και παρόν, αντί να περιμένεις κάποιους να βγάλουν κόμματα συνθήματα προγράμματα κλπ έβγα στους δρόμους να δείξεις ότι δεν θα πας σαν το σκυλί στο αμπέλι. Εδώ έρχεται το ξεπούλημα και η εξαθλίωση αν δεν γίνει κάτι μετά απλά δεν θα υπάρχει τίποτα για να συζητάμε τη πολιτική διαχείρηση του θέματος. Και δεν ήμουν στο Σύνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μπλά, μπλά, μπλά και απο πράξεις τίποτα.

    Μάλλον θα είσαι ικανοποιημένος με το οτι ψηφίζεις κάθε 4 χρόνια (περίπου) με έναν εκλογικό νόμο που δεν είναι σωστός. Αν πιστεύεις οτι με το να ψηφίζεις και να διατυπώνεις τις διαφωνίες σου σε ένα blog, εκπληρώνεις τα καθηκοντά σου σαν πολίτης είσαι γελασμένος. Η συμμετοχή στα κοινά προυποθέτει ενεργή συμμετοχή των πολιτών (συζήτηση, προβληματισμός, ζύμωση, πράξεις).

    Πόσο χάρηκα που μαζέυτηκε τόσος κόσμος και δεν έπεσε ούτε ένα δακρυγόνο και δεν άνοιξε ούτε μια μύτη δεν λέγεται.

    Περίμενε εσύ τον απο μηχανής Θεό / πολιτικό σωτήρα που θα έχει όλες τις λύσεις να σε σώσει...

    Φταίμε όλοι για την κατάσταση που έχει η χώρα μας και αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς και να γίνουμε σωστοί πολίτες δεν θα γίνει τίποτα.

    Αλήθεια το βράδυ πώς κοιμάσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ε δεν παιζεσαι! εδω εγινε το αμην και ποτε να σηκωθουμε απο τον καναπε, να πουμε τουλαχιστον ενα ΟΧΙ και να ριξουμε μια μουτζα, κι εσενα ουτε αυτο σάρεσει. Κατσε και κοιτα απο το pc , τοτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Θέλω να απαντήσω σε κάποιο σχόλιο...κάποιου από το πλήθος.

    Ανώνυμος είπε...
    Που ήταν οι αγανακτισμένοι όταν τόσα χρόνια τώρα καταστρέφαμε την Ελλάδα?


    Αγέννητοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. όπως τότε που σ επιασε η γκομενά σου με άλλη και είπες "δεν φταίω εγώ, αυτη μου ρίχτηκε" , έτσι και τώρα ρίχνοντας τις ευθύνες αλλου ΔΕΝ λύνεις το πρόβλημα... αυτοκριτικη, αυτογνωσία και αυτοέλεγχος....απο το δημοτικό στα μάθανε αυτα....μην κάνεις οτι δεν τα ξέρεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Χωρίς να συμφωνώ με την άποψη του άρθρου, έχω σοκαριστεί απ' τα σχόλια. Δεν έχει δικαίωμα ο καθένας να υποστηρίζει την άποψή του; Πόσο φανατισμένοι μπορεί να είστε; Κόπτεστε για τη δημοκρατία και τρέχετε σε πορείες όταν δεν μπορείτε να υποστηρίξετε την άποψή σας χωρίς απαξιωτικούς και ισοπεδωτικούς ισχυρισμούς για έναν άνθρωπο που εκτίθεται (σε αντίθεση με σας) ενυπόγραφα; Να μη μιλήσω για τα ελληνικά των περισσότερων. Μαρία Γουδή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Πολυ σωστές είναι οι απορίες σου αγαπητε.
    Σκεψου όμως ότι ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή είναι αρκετά φοβισμένος, έχει ξεχάσει να επαναστατεί και είναι απροσανατολισμένος. Λογικό είναι λοιπόν αρχικά να μην έχει συνθηματα ή ποιο ξεκαθαρες απόψεις. Όμως αυτός ο Ελληνικός λαός, επιτελους εκανε κάτι πολυ βασικό: Σηκώθηκε επιτέλους από τον καναπέ του! Και η αρχή, όπως ήδη γνωρίζετε είναι το ήμισυ του παντός. Και στο κάτω κάτω, εάν δείτε κάποια Βιντεο από χθες, είχε και συνθηματα και απαιτήσεις. Επίσης δεν είχε φασαρίες, όπως στις πορείες που οι παρευρισκομενοι κατω απο τη σημαια καποιου κομματος ξερουν τι ζητανε μεν, τα εκτροπα όμως συμβαίνουν δε. Καλή είναι η συμμετοχή και ας πάψουμε να ειμαστε χωρισμενοι εαν πραγματικά θελουμε το καλό αυτής της χώρας. Άλλωστε εάν συμμέτεχουμε, μπορούμε να αλλάξουμε ή και να επηρεάσουμε τη ροή του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. μη γραφετε ρε αποτυχημενοι 40ρηδες.γλυψτε!το μόνο που ξερετε να κανετε για 1200ευρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ενδιαφέρον άρθρο, συγκροτημένη σκέψη. Ακόμα και γι' αυτούς που έχουν διαφορετική άποψη, είναι χρήσιμο να δουν τα πράγματα μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Η αγένεια, οι υπερβολές, οι προσβολές, δεν είναι αντεπιχειρήματα.
    Όποιος έχει διαφορετική γνώμη δε σημαίνει ότι πρέπει να στοχοποιείται! Πολύ δε περισσότερο προσωπικά...
    Πολίτες με προφανή έλλειψη ουσιαστικής παιδείας που φέρονται τόσο ανεύθυνα δεν αφήνουν χώρο για πολλή αισιοδοξία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Τελικά κάνει σε ΠΟΛΛΟΥΣ εντύπωση ότι κάποιος μπορεί να μην κατέβηκε στο Σύνταγμα χθες επειδή ΙΣΩΣ:

    1) Να παλεύει χρόνια χωρίς φιέστες να αλλάξει αυτή την κατάσταση
    2) Να παλεύει με διπλωματικό τρόπο ΜΕΣΑ από το ρημάδι το σύστημα ή όσο μπορεί μέσα στο σύστημα να αλλάξει την κατάσταση... γιατι ακριβώς αν κατέβω και φωνάξω ΚΛΕΦΤΕΣ και μετά πάω σπιτι μου ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ κάτι όπως νομιζω οτι θα εχει αλλάξει...
    3) Συμφωνώ με την εκφραση του κόσμου και την συγκεντρωση όταν αυτό όμως έχιε μια συνέχεια! ΕΧΕΙ?
    χμμμ για να σκεφτώ στο κοντινό παρελθόν... Πυρκαγιές ? Παιδεία? Γρηγορόπουλος? Πολιτικά σκάνδαλα? χμμμ ναι ειχαμε κατεβει Συνταγμα. Μετά... ενα μεγαλο ποσοστό με λυπεί που το λέω ειχε αποχωρήσει και δεν συμμετειχε σε καποια ουσιαστικά δράση παρά σε ενα short term μουτζωμα!

    Υπάρχει και μια λοιπον μερίδα πολιτών που μπορεί να μην κατεβηκε εκει για τους λόγους ότι πχ καθημερινά παλεύει και κινητοποιεί κόσμο, εχει μια νοοτροπία ότι ΟΚ κάτι κινείται αλλάζει και το πρατω καθημερινά! Και οχι 1 ημερα τον χρονο με μούτζα και μετα ΤΙ??

    Θα κατεβαινα χθες αλλά ας σκεφτεί όποιος αντιτιθεται εδω λέει εδω μεσα ΝΑΙ ΕΣΥ ΚΑΤΣΕ στον καναπέ σου... ας σκεφτει "ΟΚ πήγα... τώρα τι? " Και ας κανει join αλλους συμπολίτες στην καθημερινή "επανασταση" και οχι μονο σε μαζικες κινητοποιήσεις! Ειμαστε ΥΠΕΡ και ολοι μαζι... αλλα με μια συνεχεια και ενα ΣΚΟΠΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Μπράβο για το άρθρο. Εξαιρετικό. Με εκφράζει απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. ρε παιδιά
    είμαστε με τα καλά μας;;;αντιπαράθεση στην αντιπαράθεση, η τύχη μας,δε δουλεύει, έχει παραδοθεί..
    λύση ζητάμε!!!
    προφανώς καμιά δε μας καλύπτει..
    προσωπικά χτες κατέβηκα, κ σήμερα θα ξανακατέβω..κ αύριο.. κ όσο βλέπω γονείς με τα πιτσιρίκια τους θα συνεχίζω..
    από τον καναπέ ή όχι, ας ψηφίσουμε τουλάχιστον για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ,κ ας την ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ.

    υγ. Λεωνίδα, τι πιο εύκολο από μια "απλή" κριτική από του καναπέως..αν είναι να σε κρίνουν, εύχομαι να το πάρεις ελαφρά τη καρδία (ως μια άλλη άποψη, απόληξης του παχέως εντέρου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Συμφωνώ με το άρθρο και ολίγα προς αγανακτισμένους:
    Δεν είδα τόσα χρόνια κανένα από όλους αυτούς να διαμαρτυρεται αγανακτισμένος για τη διαφθορά και την αναξιοκρατία.

    Ψάχνετε να βρείτε φταίχτες χωρίς να λέτε τι φταίει και ζητάτε αλλαγή χωρίς να είστε διατεθημένοι να αλλάξετε έστω κι ελάχιστα.

    Όσο για τα ρεζιλίκια της (επίσης μερίδος αγανακτισμένης) "ακαδημαϊκής κοινότητας" παραπέμπω http://www.facebook.com/event.php?eid=105793286178255

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. First they came for the communists,
    and I didn't speak out because I wasn't a communist.

    Then they came for the trade unionists,
    and I didn't speak out because I wasn't a trade unionist.

    Then they came for the Jews,
    and I didn't speak out because I wasn't a Jew.

    Then they came for me
    and there was no one left to speak out for me

    Δεν εχει να κανει μονο με την παρτη μας. Αυτο ειναι γενικοτητα. Επισης ο κοσμος δηλωνει την αγανακτιση του κατα της αντιλαικης πολιτικης κ της διαφθορας. Ειναι πολυ συγκεκριμενα τα αιτηματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Δεν μπορω να καταλαβω πως πχ ενας ΔΕΚΟτζης που ειναι αγανακτισμενος επειδη του εκαναν τα 3000 το μηνα αδουλευτα 2900 να μπορει να συνυπαρξει μαζι μου που ειμαι αγανακτισμενος που δεν του τα εκαναν 1500...
    Tι κοινο εχει ο ''αγανακτισμενος'' φορτηγατζης κατοχος αδειων ΔΧ μεταφορων αξιας 200.000 ευρω που τις πηρε τσαμπα ο χουντικος πατερας του με τον ανεργο οδηγο που πρεπει να πληρωνει νταβατζιλικι την μιση αδεια στον νεομπουρζουα κατοχο της.
    Αντισταθειτε στην παγιδα που στηνει το φαιοκοκκινο καθεστως που θελει χωρις ξεκαθαρα πολιτικα αιτηματα τους διαδηλωτες ωστε για μια ακομη φορα να τους καπελωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ασε ρε μεγαλε που ειναι ''συγκεκριμενα'' τα αιτηματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Πόσο συγκεκριμένες μπορεί να είναι οι μπουρμπουλήθρες ... μπουρμπουλήθρες, τσαρουχοπατριωτισμοί και ουσία μηδέν. Όσο για την διαφθορά τη θυμηθήκατε όταν έβαλαν χέρι επίσημα στη τσέπη σας. Βέβαια ήταν ανεκτή όσο δεν πλήρωνε κανείς ένα ευρώ για φόρο ... τώρα μας δυσκολεύει αφού καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για διπλή φορολογία. Η διαφθορά των άλλων είναι κακή και η δική μας καλή. Διαβάστε ξανά το άρθρο μήπως και αναγνωρίστε τον εαυτό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Αντε γα εσυ και ολοι σαν εσενα. Ειμαι 25 χρονων και προσπαθω να ξεκινησω τη ζωη μου σε ενα βουρκο. Αντι να καταλαβετε οτι πλεον το παιχνιδι δεν ειναι για σας αλλα για το μελλον εσεις βρισκετε δικαιολογιες. Αν το κινημα αυτο ειχε καπελωθει απο καποιο κομμα ή ηταν υποκινουμενο απο καποια μεσα τοτε θα καταλαβαινα καποια ανησυχια. Αλλα αυτη ειναι απλα η οργη και η αγανακτιση. Δεν χρειαζεται ιδεολογιες και κομματα προς το παρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Επισης επειδη εισαι απληροφορητος μετα απο συνελευσεις οι Ισπανοι εχουν θεσει καποια αιτηματα. Ελπιζω οτι το ιδιο θα συμβει και εδω σταδιακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. προς το παρων (πράγματι) δεν χρειάζεται τίποτα . Καληνύχτα και καλή τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ναι όντως θα συμφωνήσω ότι για πολλούς συμμετέχοντες “Αγανακτισμένους» μπορεί και να είναι μια lifestyle trendy ευκαιρία για πάρτι. Ναι μπορεί και να είναι, άσκοπη, άνευ ουσίας, άνευ αιτημάτων, άνευ συγκροτημένων θέσεων, άνευ πολιτικού λόγου …. Ένα μπαλόνι που θα ξεφουσκώσει.. Όλοι μαζί μ’ έναν αχαρταμά απόψεων και ιδεών .

    Ναι όλοι: και οι συμμετέχοντες και οι μη συμμετέχοντες και εγώ μαζί, έχουμε μερίδιο ευθύνης, είτε για τις πράξεις μας, είτε για την απραξία μας.

    Όμως το ίδιο lifestyle trendy μόδα δεν έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το να δεχόμαστε παθητικά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας; Ποια είναι ακριβώς είναι η θέση μας; Να τα σκεφτόμαστε μόνοι μας; να γκρινιάζουμε στη TV μας όταν βλέπουμε τις ειδήσεις; να τα λέμε με τους φίλους μας; Να γράφουμε και τίποτα από εδώ και από εκεί; Να προσπαθούμε απλά να βολέψουμε όσο καλύτερα μας παίρνει τα δικά μας; Να πιστεύουμε σε κάποιο κόμμα και να το ψηφίζουμε; Να ψηφίζουμε το κόμμα που μας βολεύει καλύτερα μήπως μπορούμε να εξυπηρετηθούμε ; Ή μη έχοντας κάποιο κόμμα να μας εκφράζει να μη ψηφίζουμε στις εκλογές, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι υπέρ το μεγάλων κομμάτων;

    Η Ελλάδα χρεοκόπησε από τη στιγμή που άρχισε να κρύβει τα χρέη της από τους έξω και από το λαό της και συνέχιζε να δανείζεται ποσά για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις ψευδαισθήσεις των Ελλήνων με αντάλλαγμα τη ψήφο τους και τις τσέπες κάποιων. Πλέον φλερτάρει έντονα και με την επίσημη οικονομική χρεοκοπία.
    Αυτό που με τρομάζει περισσότερο από όλα στην όλη κατάσταση είναι το τι αποδεχόμαστε να συμβαίνει 11 εκατομμύρια Έλληνες.

    Απολύτως σεβαστές οι απόψεις και προβληματισμοί για τις συγκεντρώσεις των “Αγανακτισμένων”. Αλλά δεν είναι καθόλου σεβαστές οι όποιες υπεροπτικές και ειρωνικές στάσεις χλευασμού. Πήγα και εγώ με κάποιες επιφυλάξεις και ναι διέκρινα και lifestyle trendy συμμετέχοντες …άντε πάμε έτσι για το χαβαλέ, αλλά είδα και κάτι που έχει χρεοκοπήσει στη χώρα μας πολύ πριν αρχίσουμε να μιλάμε για οικονομική χρεοκοπία …Όνειρα και ιδέες να ψάχνουν ”αγανακτισμένα” τρόπους να υλοποιηθούν. Ναι όλα είναι αχαρταμάς δεν υπάρχει μανιφέστο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι , όχι με την έννοια που τέθηκε εδώ.

    Όμως διέκρινα κάποια ίχνη μιας ιδέας και ενός στόχου ο οποίος κέρδισε τον απόλυτο σεβασμό μου.. ο στόχος να πάψουμε να είμαστε σιωπηλοί και άπραγοι παρατηρητές που προσπαθούμε να βολέψουμε τη πάρτι μας, έχοντας το θράσος να σχολιάζουμε μεγαλόφωνα το καθετί ….και από εκεί και πέρα για τα άλλα, οι άλλοι (τι φταίω και τι να κάνω εγώ αφού οι άλλοι τους ψηφίσαν)

    Ωραία ας πούμε ότι αυτό που κάνουν οι Απεγνωσμένοι δεν θα οδηγήσει πουθενά, αλλά ψάχνουν τρόπους να κάνουν κάτι . Όλοι εσείς που δεν συμμετέχετε και κρίνετε κιόλας για πείτε μου ποιοι είναι οι στόχοι του ” τίποτά” σας, ποιο το μανιφέστο του τίποτα , ποια είναι η ιδεολογία της ψαγμένης και εμπεριστατωμένης πράξεως σας του “τίποτα” ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Με αυτη την λογική δεν θα επρεπε ούτε οι φοιτητές να ριξουν την χούντα γιατι δεν ξεραν απο την αρχή την εξελιξη της ιστορίας..Για να μην επεκταθώ σε επαναστατες σε παγκόσμια κλιμακα που θα απορεις (φανταζομαι) γιατι δεν κατσανε σπίτια τους...

    Δεκτές οι ολες οι απόψεις, αλλά αυτα ειναι δικαιολογιες για να απλώσουμε την κορμάρα μας στον καναπέ, είτε της δουλειας μας, είτε του σπιτιού μας... Λυπάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. eiste i xipidides tou 2000 eiste tyligmenoi se mia kolla xarti kai prospathite na glitosete me blakies oi men miloun se plaisio politiko nomiko kai oi den apantoun me aoristi laiki sygetrosi xoris plano kai ousia . oti nane !!!
    anti na pate sto syntagma pate sti paralia na paixete raketes einai sigouro oti o ixos apo ta mpalakia tha tous anagasoun na paradothoun
    kai gia osous den exoun ti diaugia na doun to poso apati einai i aganaktismenoi kai alla tosa pou mas proothoun tous leo oti dystixos esys ftaite kai mi to psaksete kai poly giati tous psifisate ...
    ayta pou leo mporei na einai dyskolo na ta katalaboun kapioi kai einai apolyta logiko
    to sigouro einai oti mplexame oloi mas poly asxima.
    opios kai an eftexe kalos, apo do kai sto exis opios den katalabainei ti ginete gyro tou as frontisei prin kanei otidipote na katalabei akribos to pou zei se ti systima kai pos douleuei afto kai fisika pio einai to troto simio tou an de mporei as zitisei boithia
    kai telos oloi eseis pou nomizete oti eiste epanastates to pio pithano einai otan sas exigisoun i deite to poso diaforetika einai ta pragmata apo auto pou xerete tha xana gyrisete stin ysixia sas giati o dromos einai makris kai den ftanei mia zoi
    kala xemperdemata gia mas kai olo to planiti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Βγήκαν όλα τα κομματοσκυλα τώρα να κρίνουν τον κόσμο που βγήκε να φωνάξει... έλεος. Paredwse εσυ κάτσε στο νετ με το iPad σου και μην κρίνεις αυτούς που κατέβηκαν για να διεκδικήσουν κατι... είσαι πολύ φάουλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. αντε ρε ανεγκεφαλε βολεμενε πασοκατζη ελεεινε.κλεισε θεση στο ελικοπτερο γιατι αν ξεμεινεις πουθενα την εβαψες..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Η διαφορα μας φιλε Χατζηδακη ειναι οτι εσυ εισαι ειτε βολεμενος ειτε "αγανακτισμενος" και γι αυτο δεν βλεπεις το λογο ή το σκοπο να το κουνησεις απο το σπιτακι σου, ενω εμεις ειμαστε αγανακτισμενοι -χωρις εισαγωγικα- και σιγουρα δεν ειμαστε βολεμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Αγαπητέ,

    Ξέρεις γιατί είμαι αγανακτισμένος; Ποια είναι η αρχή και η ρίζα του κακού σε αυτόν τον τόπο;
    Για ακόμα μια φορά εμείς οι Κωλο-Έλληνες, βρίσκουμε αφορμή για πόλωση.
    Πάντα έτσι γίνεται.
    Δεξιοί - Αριστεροί
    ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
    Αγανακτισμένοι- Μη Αγανακτισμένοι.
    Είναι τουλάχιστον ΓΡΑΦΙΚΟ, να βλέπεις τους αγανακτισμένους και τους μη να τα χώνουν ο ένας στον άλλον! Οι μεν αγανακτισμένοι να αντιμετωπίζουν τους ΜΗ- με μίσος και υπεροψία, λες και εκεί κάτω ετοιμάζουν μια κιβωτό του ΝΟΕ που όταν (κι αν) τελειώσει θα σώσει ΜΟΝΟΝ αυτούς καθώς θα κοιτάνε όλους τους ΜΗ με χαιρεκακία να πνίγονται στο βούρκο μαζί με τους 300.
    Οι δε ΜΗ – από τον καναπέ τους αμέσως να κράξουν τους Αγανακτισμένους με τα ipad και τα prada. Από τη στιγμή που κάθε μέρα το Σύνταγμα κλείνει από κάθε καρυδιάς καρύδι, μια ειρηνική συγκέντρωση, μια βόλτα στην Πλατεία (όπως τον παλιό καιρό κάτω από τον πλάτανο) δεν κάνει κακό.
    Αυτοί που δεν κατεβαίνουν, καλά κάνουν, ας μην κρίνουν αυτούς που κατεβαίνουν.
    Αυτοί που κατεβαίνουν, καλά κάνουν κι αυτοί, αλλά ας χαλαρώσουν κι ας είναι δεκτικοί και δημοκρατικοί. Γιατί άλλωστε εκεί μαζεύονται για να ακουστεί κάθε άποψη.
    Η Ελλάδα για τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να προσπαθεί να ξεπληρώνει αυτά που ξέσκισε τα προηγούμενα 30 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    Τους ηρωισμούς τύπου, «πίσω στη δραχμούλα μας», να τους δω όταν θα μαλλιοτραβιόμαστε πάνω από τους κάδους απορριμμάτων για καμιά φλούδα καρπούζι.

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Αν κρινω απο το πιο διαδεμενο συνθημα των ημερων "Κλεφτες, Κλεφτες", το βασικο αιτημα ειναι απο ολες αυτες τις επιτροπες που εχουν συγκροτηθει για να ερευνησουν τα σκανδαλα, να βγουν αποτελεσματα. Δεν ειναι δυνατον να κοβουν συνταξεις και κανεις απο ολους αυτους να μην εχει κατηγορηθει ακομα για τιποτα. Ο κοσμος θα πληρωσει θελει δεν θελει τα λαθη του, οι 300 γιατι οχι?
    Ας ξεκινησουμε ετσι λοιπον, με μια σταλια δικαιοσυνης και βλεπουμε τι γινεται μετα

    Θανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. αντι να αντιτιθεσαι αγαπητε φιλε διαδυκτιακως σε ολα αυτα που δεν συνυπαρχεις οπως λες,γιατι δεν σηκωνεσαι απο καναπεδικο σου διαδυκτιακο βημα και να βγεις εξω να τα πολεμησεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή